Şurada "Yolcu Gemilerimiz Ne Oldu" Sorusu

DEFAV Başkanı Saim Oğuzülgen; Şura'nın 2023 hedefleri içerisinde yolcu gemilerinin yer almamasından hayal kırıklığına uğradığını söyledi, Müsteşar Naiboğlu cevapladı.

Haliç'teki Kongre Merkezinde yapılan 10. Ulaştırma Şurası'nın son gününde Deniz Taşımacılığı ile ilgili 2023 yılı hedefleri ve projeler belirlendi.

Denizyolu Sektöründe belirlenen ve izleyicilerin oylarıyla 20 adede indirilmesi istenen 30 proje Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu tarafından anlatıldı. Projeler anlatıldıktan sonra soru-cevap bölümünde söz alan DEFAV Başkanı Saim Oğuzülgen; belirlenen  projeler arasında 2023 yılına kadar kamu veya özel büyük yolcu gemisi işletilmesinin bulunmamasını eleştirdi.

Oğuzülgen: "Türk Bayraklı yolcu gemimiz olacak mı?"

Oğuzülgen, katılımcılardan büyük alkış alan konuşmasında şunları dile getirdi:

"Şuramızın çalışmaları dolayısıyla emeği geçenlere teşekkür ediyor ve Cumhuriyetimizin 100. Yılı dolayısıyla emeği geçenlere de bir denizci olarak teşekkür ediyorum.  Denizyollarımız, Karayollarımız ve Havayollarımız katlanarak yollarına devam edecekler. Yalnız denizyolları denince ben hüsrana uğradım. Ben kılavuz kaptanım ve sabahleyin Karaköy-Salıpazarı rıhtımlarına 5 tane gemi yanaştırdım.  Lakin bir taNE BİLE YOLCU GEMİMİZİN Türk Bayrağı altında yanaştığını göremedim.  Şuramızın denizcilik sektörü  ile ilgili bölümüne de bakınca, 2023 yılı hedefleri içerisinde  bir tane dahi kabotaj hattında veyahut uluslar arası hatlarda sefer yapacak kruvaziyer tipi gemi ne kamu sektöründe ne de özel sektörde, hedef olarak görme mutluluğuna erişemedim.  Hepimiz biliyoruz ki Cumhuriyetimizin ilk 25 yılında 50 parça yolcu gemisi, 75 yılında maalesef 7’ye düşen  bugün 1 veya 2 yolcu gemisiyle ancak Türk Bayrağı dünya denizlerinde dolaşmaya devam ediyor."

Oğuülgen; Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu'na "Cumhuriyetimizin 100. Yılında yani 2023 yılında, Türk Bayrağını taşıyan kamu veya özel bir gemimiz olacak mı?" sorusunu sordu.

Naiboğlu: "Bu bir Devlet politikası"

Soruya cevabında: Devletin politika olarak bu alandan çekildiğini vurgulayan Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu; şunları ifade etti:

"Biliyorsunuz Özelleştirme bir Hükümet politikasıdır. Bir Devlet politikasıdır. Bende daha önce Türkiye Denizcilik İşletmelerinde görev yaptım.  Devlet bu alandan çekildi ve sadece düzenleme yapmakla yetinmektedir.  Vatandaşlarımız gayet tabii ki karlı gördükleri sektörlere yatırım yaparlar.  2004’te Sayın Bakanımızın çok büyük çaba sarf ettiği ÖTV’siz yakıtın denizlerde kullanılmaya başlamasıyla, Kabotaj hattında ve özellikle Marmara’da araç ve yolcu taşımacılığında çok önemli artışlar oldu.  Ayrıca Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait feribotlar özel sektöre devredildi.  Ancakj herhalde karlılık sağlanamadı ki Sarayburnu Rıhtımında bağlı duruyorlar.  Devlet gayet tabii ki yolcu taşımacılığının gelişmesi için bu düzenlemeleri yapmak zorundadır.  Bu kararları almak durumundadır. Ancak şunu düşünelim.  Havacılığımız çok gelişti. İstanbul’dan Trabzona veya Trabzon’dan İstanbul’a gideceği nde vatandaşımız önce ne kadar zaman aldığına bakıyor.  Denizyolunu ancak bir turistik seyahat yapmak istiyorsa tercih ediyor.  Karlı olmayan bir alana da özel sektör yatırım yapmıyor. Ama takdir edersiniz  ki Marmara’da özellikle çapraz hatlarda büyük gelişme var. Kıyıya paralel hatları da  geliştirmek istedik hatta büyük şirketlere de rica ettik, ama bu iş ricayla olmuyor ekonominin kuralları çalışıyor."

Editör: TE Bilişim