Çırağan Sarayı’nın tarihi görkemi ile ev sahipliği yaptığı ve İstanbul Boğazı’nın da eşsiz manzarası ile dekor olarak eşlik ettiği, 7.Dünya Süperyat Ödülleri (World Superyacht Awards) 05.05.2012 gecesi sahiplerini buldu. Dünya Süperyat Ödülleri, yatçılık endüstrisindeki en önemli etkinliklerden birisi sayılmakta olup bağımsız bir jüri tarafından, o yıl üretilmiş en iyi yatların çeşitli kategorilerde ödüllendirildiği bir organizasyondur. Bu ödüller yatçılık dünyasının "Oscarları" olarak nitelendirilir.

İngiltere’nin en tanınan yüzü olan Natasha Kaplinsky’nin sunuculuğunu üstlendiği gala gecesine, özel davetli 600 kişi katıldı. Davetliler arasında süperyat sahipleri, süperyat endüstrisinin önde gelen üyeleri, tasarımcılar, uluslararası yelken yarışçıları ve dünyaca ünlü isimler vardı. Kazananların gümüş Neptün heykeli ile ödüllendirildiği bu görkemli geceye İstanbul ilk defa ev sahipliği yaptı. Galada Baccarat tarafından özel olarak tasarlanan 16 Neptün ödülü ve 5 adet Juri özel ödülü sahiplerine takdim edildi.

Dünya süperyat endüstrisinin en prestijli yayını olarak kabul edilen İngiliz Boat International Dergisi’nin ev sahipliğindeki gala gecesi, 18:30’da düzenlenen kokteylle başladı, devamında yenilen yemeğin ardından 21:30’da da ödül törenine geçildi.

Dünya Süperyat ödülleri gecesinde, 500 GT-1,299 GT Motoryat kategorisi ödülünü, Abeking & Rasmussen tersanesinde üretilen ve Ukraynalı işadamı Aleksander Yaroslavskiy'e ait olan M/Y Kaiser isimli yat aldı. RMK Marine sponsorluğundaki ödülü, Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Rahmi Koç takdim etti. Kaiser'in Türkiye'deki yönetimini yürüten NIS Yatçılık firmasının sahibi İhsan Küçükünsal da davetliler arasındaydı.

60 metre uzunluğunda ve 10,70 metre eninde olan Kaiser, 2X1400KW CAT Makine ile 16 Knot maximum sürate ulaşabiliyor. Lacivert rengi ve modern görünümü ile geçtiğimiz yıl denize indikten sonra ilk geldiği yer olan Bodrum'un ardından Akdeniz turuna çıkan Kaiser’in dış tasarımı Donald Starkey Design, iç tasarımı ise ünlü Bannenberg Rowell Design firmasına ait. Abeking & Rasmussen tersanesinde üretilen yat 2011 yaz başlarında sahibine teslim edilmişti.

15 mürettebatın görev aldığı bu süper yatta, her türlü konfor mevcut. Geniş bir salona ihtişamlı bir yemek bölümünün eşlik ettiği Kaiser, 5 Kabine sahip. Yatın sahibine ait olan master kabinde ayrıca bir çalışma odası da bulunuyor. Yatın üst bölümündeki, multimedya donanımlı geniş dinlenme odası, sinema salonu olarak da kullanılıyor. Yatın her bölümünden kablosuz olarak touchpadler ile kumanda edilebilen multimedya sistemi ile, arşivdeki film ve müziklerin keyfini çıkartmak mümkün. Ayrıca aynı sistemle, aydınlatmalar, hostes çağırma, stor perdelerin açılıp kapanması ve benzeri bir çok işlem yapılabiliyor. Yatta spor salonu, jakuzi, sauna, geniş bir güneşlenme güvertesi de mevcut. Yatın 15 kişilik mürettebatı için, misafirlerden ayrı olarak tasarlanan bölüm ise her türlü konfora sahip.

Kaiser'in garajında 2 adet 10 metre boyunda tender bulunuyor. Bunlardan biri günlük ihtiyaçları karşılamak için kullanılan jet motorlu bir bot, diğeri ise Kaiser için özel olarak üretilen bir limuzin tender. İki adet 260 hp'lik SeaDoo jet ski, yatın baş kısmında bulunan vinç yardımı ile denize indirilebiliyor. Dalış, su kayağı gibi su sporları için gerekli tüm malzeme Kaiser envanterinde mevcut.

Forbes’e göre Ukrayna’nın en zengin 10 işadamı arasında yer alan Aleksander Yaroslavskiy, aynı zamanda Türk futbolseverlerin yakından tanıdığı, UEFA liginde daha önce Beşiktaş ve Galatasaray ile eşleşen, ve bu sene çeyrek final oynayan Metalist Kharkiv futbol takımının da sahibi.
Bir Bodrum aşığı olan Aleksander Yaroslavskiy, Türkiye’yi çok beğendiğini ve 2011 yılının en iyi yatı seçilen Kaiser ile Bodrum’u sıkça ziyaret ettiğini belirtti. Bodrum’daki koyların ve berrak denizin Avrupa’da eşine rastlanmadığını sözlerine ekleyen Yaroslavskiy, aynı zamanda haziran ayında Ukrayna-Polonya’da düzenlenecek olan Euro 2012 Avrupa Futbol Turnuvasında ev sahibi olan şehirlerden Kharkiv’in de proje başkanı. Bu turnuva için Kharkiv’e 300 milyon dolarlık bir yatırım yaparak, yeni bir futbol stadı, bir havaalanı, 5 Yıldızlı Hotel Kharkiv Palace ve bir birçok spor tesisi inşaa ettiren Yaroslavskiy, Türk Milli takımının bu turnuvada yer almamasından dolayı son derece üzgün olduğunu belirtti. "Yine de Türk dostlarımızı bu turnuvaya bekliyoruz" dedi.

60 metrelik Kaiser'in Türkiye yönetimini yürüten NIS Yatçılık firmasının yöneticilerinden İhsan Küçükünsal ödül töreninin hemen ardından yaptığı açıklamada: "Sektörün en prestijli ödüllerinden birini alan Kaiser'in yönetiminde bulunan bir Türk firması olarak gurur duyuyoruz" dedi.

İhsan Küçükünsal,  "Firmamızın çalışmaları sayesinde Kaiser yazın büyük bir bölümünü Bodrum'da geçiriyor. Süperyatlar için yeni bir destinasyon olan Bodrum, çok yakın gelecekte yapılan yatırımlar ve alt yapının gelişmesi ile çok daha popüler olacak. Şu anda dünyanın en gözde süper ve megayat destinasyonu olan Fransa sahilleri, kapasite olarak sektörü kaldıramaz hale gelmiş durumda. Yatlar istedikleri hizmeti alamıyorlar. Bu da yat sahiplerini ve management firmalarını, ister istemez yeni destinasyon arayışına sevk ediyor. Bodrum, konumu, berrak denizi, demirlemeye müsait koyları açısından en şanslı adaylar arasında. Özellikle altyapı hizmetlerinin artması ve servis sağlayıcıların, kalite konusuna daha fazla özen göstermesi bu süreci hızlandıracaktır. Yarımada'ya yapılan mevcut yatırımlar da Bodrum'un hızla geliştiğinin göstergesi durumunda. ASTAŞ firmasının Mandarin Orient ile yaptığı residence yatırımı, Yalıkavak Palmarin'in Billionaire Club girişimi, D-Marin'in Marina yatırımları, butik otel yatırımlarının çoğalması ve bunlar gibi daha bir çok girişim, Bodrum'un yakın gelecekte Porto Cervo, Saint Tropez gibi rakipleri ile rahatlıkla boy ölçüşebileceğini gösteriyor. Bu yatırım haberleri süper ve megayat sahiplerinin ilgisini Bodrum üzerine odaklamaya başladı bile" diyerek sözlerine devam etti.

Bodrum sahillerinin diğer popüler yerlerden hiç bir farkı olmadığını, sadece daha iyi pazarlama, tanıtım, servis kalitesinin ve kaliteli yatırımların artmasıyla pastadan alınan payın kolaylıkla artabileceğini söyleyen İhsan Küçükünsal, süperyatların yanaşabileceği, kışlayabileceği marina ve çekek yerlerinin artmasıyla, bu yatların Bodrum'da konaklama süresinin artacağını, bunun da hizmet sağlayıcı firmaların servis kalitesinin artmasına yol açacağını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim