Su ve hayvansal ürünler ihracatı arttı

Mart ayında su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı yüzde 32,9 arttı. Balık ihracatında Avrupa ülkeleri başı çekti.

Su ürün­le­ri ve hay­van­sal ma­mul­ler sek­tö­rü, mart ayın­da yüz­de 32,9 ile en yük­sek oran­sal ih­ra­cat ar­tı­şı­na ulaş­tı. Mart ayın­da­ki ih­ra­cat 83 bin 759 ton kar­şıl­ğı 194 mil­yon do­lar ol­du.

20 bin to­na çık­tı

İs­tan­bul Su Ürün­le­ri ve Hay­van­sal Ma­mul­ler İh­ra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği Baş­ka­nı Ah­met Tun­cay Sa­gun, “2023 yı­lı için koy­du­ğu­muz 2.5 mil­yar do­lar­lık he­de­fe bu yıl ulaş­ma­yı he­def­li­yo­ru­z” de­di. Atı­lan ürün grup­la­rı hak­kın­da da bil­gi ve­ren Sa­gun, içi bo­şal­tıl­mış ve yüz­de 65 don­du­rul­muş baş­sız ayak­sız ho­roz-ta­vuk ih­ra­ca­tı­nın mart­ta yüz­de 36,6 ar­tış­la 20 bin to­nu bul­du­ğu­nu be­lirt­ti.

Bu ürün­den Ira­k’­a 15 bin ton ih­raç edi­lir­ken, bu­nun de­ğe­ri 28 mil­yon do­lar ol­du. Bu ürü­nü alan ül­ke­ler ara­sın­da Kon­go, Azer­bay­can, Ür­dün, BA­E öne çık­tı.

Levrek ve çipura

Mart ayın­da de­niz lev­re­ği ile çi­pu­ra ih­ra­ca­tı da can­lıy­dı. Bu iki tür ba­lık­tan yüz­de 23 ar­tış­la 3 bin 324 ton ih­raç edil­di. İh­ra­cat de­ğe­ri de yüz­de 59 ar­tış­la 20,3 mil­yon do­la­ra çık­tı.

Bu ba­lık­lar­dan yüz­de 28 ar­tış ve 550 ton­la Hol­lan­da al­dı. Bu ül­ke­yi İtal­ya, Rus­ya, İs­pan­ya, Lüb­nan iz­le­di.

Editör: TE Bilişim