Su altı dünyası için gemi batırıldı

DANİMARKALI bir iş adamının önerisi ve sponsorluğuyla hazırlanan 'Sualtı Peyzajı Projesi' kapsamında, Damlataş sahilinin 700 metre açığında bir tekne batırıldı. Teknenin batırılması sırasında atılan fişeklerden dolayı küçük çaplı patlamalar meydana geldi ve dumanlar yükseldi. Olayı görünce paniğe kapılan bazı turistler polisi arayarak bir teknede patlama ve yangın meydana geldiğini bildirdi. Olay yerine gelen polis ekipleri, teknenin Alanya Belediyesi tarafından programlı olarak batırıldığını bildirdi. Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, batırma işleminin sualtı peyzaj projesi çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi. Aynı bölgeye daha önceden beton bloklar yerleştirilerek, amforaların da batırıldığını kaydeden Sipahioğlu, 'Uzun süredir bu teknenin batırılması için çalışma yapıyorduk. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan gelen izin üzerine tekneyi batırma işlemini gerçekleştirdik' dedi.

ÖNEMLİ CANLI ARTIŞI

Sipahioğlu, projenin, sualtı canlılarının üremesi ve çoğalmasına katkı sağlamak amacıyla yapıldığını, kısa sürede bu bölgede önemli bir canlı artışı olacağını belirtti.

Tekne batırma işinin ve projenin, 9 Eylül Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve konunun uzmanı Danimarkalı bir firma ile gerçekleştirildiğini ifade eden Sipahioğlu, Tarım İl Müdürlüğü görevlilerinin de batırma işlemi sırasında gözlemci olarak bulunduğunu söyledi.

Proje uygulamasında görevli olan Alanya Yatçılar ve Gezi Tekneleri Kooperatifi Eski Başkanı Ersin Özen de batırılan 18 metre uzunluğundaki teknenin hurdaya çıkmış askeri bir tekne olduğunu bildirdi. İçi boş tekneye dört kör tapa takıldığını ifade eden Özen, Danimarkalı ve Türk dalgıçların, tekneyi tabana indirdiğini söyledi. Tekneye, robot kontrollü dört kamera bağlandığını belirten Özen, bu kameralar sayesinde sualtındaki tüm hareketlerin 24 saat izleneceğini, su altı canlılarının üremesi ve çoğalmasıyla ilgili bu görüntülerin belgesel haline getirileceğini kaydetti.

BELGESEL KANALLARINA SATILACAK

Danimarkalı firmanın, batırma işlemine bu amaçla sponsor olduğunu da belirten Özen, 'Yatırımcı, bunu dünyada 50 ülkedeki belgesel kanallarına satacak. Zaten yıllardır bu işi yapıyorlar ve oldukça profesyonel bir firma' dedi. Özen, teknenin batırılması sırasında, olayın daha iyi görüntülenip arşivlenmesi için teknenin 4 köşesine renkli duman veren fişekler bağlandığını, bu nedenle duman çıktığını, ancak bir patlama olmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Adem / ALANYA

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim