Su altı araştırmalarında batıklara ulaşıldı

Türkiye Batık Envanteri Projesi kapsamında, 10 yılı aşkın bir süredir kesintisiz olarak devam eden su altı araştırmalarının 3. etabında önemli batıklara ulaşıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Harun Özdaş tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan izin ve T.C. Kalkınma Bakanlığı’ndan alınan destek ile yürütülmekte olan Türkiye Batık Envanteri Projesi kapsamında, 10 yılı aşkın bir süredir kesintisiz olarak devam eden su altı araştırmalarının 3. etabında önemli batıklara ulaşıldı. 

Su altı araştırmacısı Selçuk Kolay tarafından bulunarak, yeri gösterilen 80 metre derinde yer alan batıklara, özel karışım gazlar kullanılarak dalışlar gerçekleştirildi. Digiturk beIN İZ kanalından Savaş Karakaş ve ekibinin su altı belgeselini yaptığı çalışmalarda, ülkemiz karasularında bugüne kadar yapılan en derin batık araştırması gerçekleştirildi. Bu çalışmada Osmanlı İmparatorluğu’nun denizlerdeki ilk ve en büyük zaferlerinden biri olan “Koyun Adaları” savaşına ait batmış gemilerin kalıntıları ilk defa tespit edilerek bilimsel incelemeleri yapıldı. Araştırma Başkan Yardımcısı Dr. Nilhan Kızıldağ tarafından yüksek teknoloji kullanılarak, Yanal Taramalı Sonar ile yerleri ayrıntılı olarak belirlenen batıkların, uzaktan kumandalı kamera sistemleri (ROV) ile foto mozaikleri oluşturuldu. 

Tamamı Türk bilim insanları, eğitmen derin su dalgıçları, belgeselciler ve araştırmacılardan oluşan ekip, çalışmalarında Piri Reis Araştırma Gemisini kullandı. 80 metre derinlikte bulunan batıklar üzerine başarılı bir şekilde konumlandırılan araştırma gemisi ile, söz konusu batıkların dağılım alanı ve buluntular ayrıntılı bir şekilde araştırılmıştır. 130 x100 santimetre boyunda yaklaşık 300 kilogram ağırlığında bir adet çan formlu eser çıkarılarak Çeşme Müzesi’ne teslim edildi.

Literatüre göre söz konusu batıkların 1695 tarihinde Osmanlı ile Venedik arasında geçen ve Osmanlı’nın zaferiyle sonuçlanan “Koyun Adaları” Savaşı’nda batmış Venedik savaş gemileri olduğu anlaşıldı. Çalışmalarda yerleri belirlenen iki batığa ait kalıntılar arasında yaklaşık 70 kadar bronz top, gülle ve mühimmatın yanı sıra, gemi armasına ait aksamlar ve mutfağına ait çok sayıda kaba rastlandı. Ayrıca boyları 4 metreye ulaşan büyük çapalar bulundu. 

Söz konusu batıkların “Koyun Adaları” savaşında, Mezemorta Hüseyin Paşa’nın komuta ettiği Osmanlı filosu tarafından batırılan Venedik bayrak gemisi Stella Maris ve ona yardıma gelen Leon Coronato gemisi olduğu düşünülüyor.

Batıkların incelenmesinde, derin su dalış teknikleri ile karışım gaz dalgıçları ve ROV teknolojisi birlikte kullanıldı. Böylece ülkemiz karasularında ilk defa bu derinlikte bilimsel arkeolojik çalışma gerçekleştirilmiş ve başarı ile tamamlandı. Türkiye’nin Sualtı Arkeolojisi konusunda isim yapmış bilim insanları, derin su dalgıçları ve sualtı araştırmacılarının işbirliği sonucunda çok önemli bulgulara ulaşılmış ve araştırma sonucunda dünya çapında da ilgi görecek kalıntılar ortaya çıkarıldı. Yürütülen çalışmalar ve tarihi keşfin ilk görüntüleri 30 Ağustos 2018 Perşembe 23.00’da Digiturk beIN İZ kanalında ‘Sudaki İzler’ belgeselinde yayınlanacak.  

Osmanlı denizcilik tarihinin en önemli zaferlerinden bir tanesine ait kalıntıların yüzyıllar boyunca su altında çok iyi korunmuş olması nedeniyle, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü adına Doç. Dr. Harun Özdaş’ın başkanlığında bilimsel bir kurtarma kazısının yapılması planlanıyor.

su-alti-arastirmalarinda-batiklara-ulasildi_1.jpgsu-alti-arastirmalarinda-batiklara-ulasildi_2.jpg

Editör: TE Bilişim