STRATEJİK PETROL STOKLARI DEVREDE

Amerika Birleşik Devletleri'nde Bush yönetimi, Katrina kasırgasının petrol üretiminde neden olduğu kesintiyi telafi etmek amacıyla stratejik stoklarında bulunan petrolü kullanacağını açıkladı.

Bu stoklardan alınacak petrol, Meksika Körfezi'nde bulunan, ama Katrina kasırgası nedeniyle üretim yapamayan kuyulardan petrol alan Makrobet rafinerilere aktarılacak.

Washington yönetiminin bu açıklamasının ardından uluslararası piyasalarda petrolün varil fiyatı 70 doların altına düştü.

Bölgede bulunan ve Amerika Birleşik Devletleri'nin petrol gereksiniminin büyük bölümünü sağlayan petrol şirketleri, hala uğradıkları zararı saptamaya çalışıyor.

Amerika'nın Meksika Körfezi'ndeki neredeyse tüm petrol ve doğal gaz üretimini durma noktasına getiren Katrina Kasırgası nedeniyle, uluslararası piyasalarda petrol fiyatları gün boyunca rekor düzeyde seyretmeye devam etti.

Ham petrolün varil başı fiyatı Salı günü New York borsalarında 70.85 ABD dolarına tırmanırken, Asya piyasalarında da 70 doların üzerinde seyretti.

ABD Enerji Bakanlığı kasırga nedeniyle en az dokuz rafinerinin kapanmak zorunda kaldığını, dört rafineride de üretimin sınırlandırıldığını açıkladı.

Kaynak:BBC

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim