01 Ocak 2012  tarihinden itibaren STCW belgelerine ek olarak yeni düzenlemeler getiriliyor.

Bu kapsamda Deniz Ticaret odası sirküler no: 618/2011 bir sirküler yayınladı.

Ayrıca değişiklikler Denizcilik Müsteşarlığı gemi adamları yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelik taslağı adı altında sözleşme  MADDE:1 31/07/2002  TARIHLI VE 24832 SAYILI RESMI GAZETEDE YAYIMLANAN  GEMI ADAMLARI YONETMELIGI  NIN 4 UNCU MADDESININ BIRINCI FIKRASININ 4,12,49,VE 53 UNCU BENTLERI ASAGIDAKI SEKILDE DEGSITIRILMIS VE ASAGIDAKI 64,65,66,67,68,69,70,VE 71 INCI BENDLER eklendi.

STCW-78 SOZLESMESI VE STCW-2010 DEGISIMI ADI ALTINDA DEGSIKLIK TASLAĞI  ılgılı kurum tarafından yayınlandı.

Bu değişiklik kapsamında  YENI CIKAN STCW-2011 EDITIONDA  da belirtildiği üzere güverte zabitleri ve makine zabitlerinin tümünden yeni  eğitim ve kurs belgeleri isteniyor.

Bu bağlamda alınması gereken eğitimler  güverte zabitleri ıcın  ECDIS ELEKTRONIK HARITA GOSTERIMI VE BILGI SISTEMI . VE BRM köprü ustu kaynak yönetimi. Makine zabitleri ıcın ERM makine dairesi kaynak yönetim belgesidir.

Konu hakkında ilgili eğitimleri veren PUSEM ve liman başkanlığından alınan bilgilere göre daha taslak halinde olan bu değişiklikler henüz bir yasa ve resmi olarak sirküler halinde yayınlanmamıştır.

Bu bağlamda 12. aya girildiği düşünülerek denizcilerimizin bu belgeleri alması konusunda vakitlerinin hayli az olduğu görülmektedir.

"Hlihazırda gemide çalışan denizcilerimiz düşünülecek olursa sorun çok ciddidir." diyen uzmanlar, 01 Ocak 2012 den sonra herhangi psc denetimine girecek olan gemilerde böyle bir belgelerin ibraz edilmemesi halinde ilgili armatör ve denizcilerimizi  zor durumda kalabileceklerin konusunda uyarıda bulunuyor. 

Editör: TE Bilişim