TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odasının organizasyonu ile 18 Mayıs Cuma günü saat 14:30’da Kadıköy Karaköy Vapur İskelesi’nde “STCW 78 Sözleşmesi Ulusal Uygulamalar ve Gemi Denetim ve Belgelendirme Açısından MLC 2006 Sözleşmesi” konulu seminer gerçekleştirildi.

Seminere GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, DEFAV Başkanı Bülend Temur, İTÜ DEFAMED Başkanı Baybora Yıldırım, DEFAV İkinci Başkanı Yılmaz Onur gibi isimler de katıldı. 

Katılımın yoğun olduğu seminerde STCW 78 Sözleşmesi 2010 Değişiklikleri ile 2010 Manila Değişiklikleri Ulusal Uygulamalar ve Mevzuat Uyumu konulu sunumu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü Eğitim ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Gemi Sörvey Uzmanı Şakir Demirel yaptı.

Demirel yaptığı sunumda; belgelendirme, çalışma standartları ve eğitim ihtiyaçlarından doğan sebepler ile gerek duyulan STCW 78 Sözleşmesi’nin; yöneten, işleten ve donatan açısından önemini vurgulayarak STCW 78 Sözleşmesinin getirdiği yenilikleri ve uygulamaya yansımalarını anlattı.

Şakir Demirel’in ardından, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç sular Düzenleme Genel Müdürlüğü Gemi Denetim ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Gemi Sörvey Uzmanı Fatih Yılmaz; MLC (Maritime Labour Convention) 2006 Sözleşmesi'nin yürürlüğe giriş koşulları, MLC 2006 Sözleşmesi'nin yapısı ve içeriği, MLC 2006 kapsamında gemilerin denetimi ve belgelendirilmesi, MLC 2006'nın Liman Devleti Kontrolleri (PSC) açısından önemi, MLC 2006'da ILO 92/133 Sözleşmelerinin önemi, yürütülen mevzuat tarama ve uyum süreci konularında yapmış olduğu sunum ile katılımcıları bilgilendirdi.

Fatih Yılmaz; Kısaca MLC 2006’nın gelişimini anlatmasının ardından şu bilgileri verdi:

MLC 2006 Sözleşmesi’nin Hedefleri

Yılmaz; Şuanda 26 ülke tarafından onaylanan ve toplamda 30 ülkenin onaylamasının ardından yürürlüğe girecek olan MLC 2006 Sözleşmesi’nin hedeflerinin güncelleme ve birleştirme olduğunu söyledi ve ekledi;” MLC 2006 Sözleşmesi; günümüze kadar onaylanmış 37 ana sözleşmenin ve bununla birlikte ILO ‘nun çalışma felsefesini oluşturan 6-7 ana sözleşmenin de dahil olduğu, toplamda 60’tan fazla ILO kanunlarını da içinde barındıran muazzam bir sözleşmedir.“

“Gemisi MLC ile tam uyumlu olan armatör kaliteli armatör”

Yılmaz; Bu sözleşme ile gemi çalışanlarını iş gücü piyasasında motive etmeyi ve onlara daha kaliteli iş ortamı hazırlamayı, deniz taşımacılığında haksız rekabeti önlemeyi ve kaliteli armatör ile kalitesiz armatörü ayırt edebilmeyi hedeflediğini ve yürürlüğe girdiğinde gemisi MLC ile tam uyumlu olan armatöre kaliteli armatör denilebileceğini ifade etti.

Sözleşmeden kimler etkilenecek?

Gemiler, gemi adamları ve donatanları da bu sözleşmeden etkilenecekler. 

Fatih Yılmaz’ın yorumuna göre, MLC 2006 aynı zamanda deniz hukuku ve deniz taşımacılığının çok önemli bir ayağı haline de gelecek.

Daha önceki sözleşmelerden en önemli farkı...

Bu sözleşmenin daha önceki ILO sözleşmelerinden en önemli farkı ise gemilerin denetimine ve belgelendirilmesine yönelik bir sertifikasyonu zorunlu kılması. Sözleşme devletlere kendi bayraklı gemilerini denetleme zorunluluğu getiriyor. Her bayrak devletinin kendi gemilerini nasıl denetleyeceğini söyleyen bu sözleşmeye göre denetleme işini class kuruluşlar da yapabilecek. Bu demektir ki yeni bir alan da doğacak.

Her gemide denizcilik çalışma sertifikası bulunacak

Bundan sonra her gemide denizcilik çalışma sertifikası bulunacak. Bu sertifikanın içinde denizde çalışma uygunluk deklarasyonu bulunması gerekecek. Bu sertifikayı idare, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı veya yetkilendirilen class kuruluşlar yapabilecek.

Sözleşmeye taraf olmayan ülkelerin ise belge bulundurma zorunluluğu olmasa da belgelerin gerektirdiği tüm şartları yerine getirmiş olması gerekiyor.

Belgelendirme zorunluluğu 500 Gross Ton ve üzerinde olan gemileri kapsıyor. 500 Gross Ton’un altındaki gemiler de denetlenecek ancak onlara belge taşıma zorunluluğu olmayacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın düzenleyeceği sertifikanın geçerlilik süresi 5 yıl olacak.

Artık gemiler Port State Control’de MLC standartlarına göre denetlenecek

Fatih Uzun; “2008 de ülke olarak beyaz bayrağa geçtik, yürürlüğe girdiğinde MLC 2006’nın getirdikleri net olarak anlaşılmaz ise bu sözleşme ile konumumuzu kaybedebiliriz” diyerek, MLC 2006 Sözleşmesinin önemine dikkat çekti.

Soru-cevap şeklinde devam eden seminerin sonunda katılımcılara katılım belgesi verildi.

STCW 78 Sözleşmesi ve MLC 2006 Sözleşmesi'nin ilk kez bu kadar detaylı anlatıldığını söyleyen katılımcılar seminerden memnun ayrıldı. 

Editör: TE Bilişim