STCW 2010 Diplomatik Konferansı  Manila’da başladı.



Gemiadamlarının eğitim ve belgelendirilmesi  için çok önemli kararlar alınacak.



STCW Konferansı, Gemiadamlarının Eğitim Belgelendirme ve Vardiya Standartları (STCW 78 ) Hakkında  Uluslararası Sözleşmesinin günümüz teknolojileri, sektörün ihtiyaçları, gemiadamları eğitiminde ortaya çıkan yeni  ihtiyaçları belirlemek amacıyla 2006 yılından itibaren IMO STW alt Komitesince başlatılan çalışmaları sonuçlandırmak üzere Filipinler/Manilada toplandı.



Sözleşmede, yeni oluşturulan tayfa ( usta gemici makine/güverte) elektro teknik zabiti ve tayfası eğitim ve belgelendirme standartları, ISPS Kodu  gemiadamları  güvenlik temsilcisi, ECDIS ve Köprüüstü, makine dairesi kaynak yönetimi eğitimlerinin KOD-A Bölümünde belirlenmesi, güverte ve makine zabiti eğitimlerinin oprerasyonel ve yönetim seviyesinde günümüz teknolojilerine uygun olarak revize edilmesi, deniz çevresi bilincinin arttrılması ve liderlik eğitimlerinin tanımlanması, makine zabitlerinin eğitiminde pratik ve teorik eğitimlerin kapsamlı olarak revize edilmesi, alternatif belgelendirmenin eğitim gereksinimleri, gemiadamnlarının sağlık koşullarının zorunlu standartlarda tanımlanması, çalışma ve dinlenme saatlerinin belirlenmesi alkol ve uyuşturucu kullanımın önlenmesi yeterlik belgelerinin düzenlenmesinde yasal olmayan uygulamaların önlenmesi tedbirlerinin geliştirilimesi ve İdarelerin Sözleşmeye uyumunun arttırılması, kutup bölgeleri, ofshore endüstrisi ve dinamik pozisyonlama sistemi ile hareket eden gemilerde çalışan gemiadamlarının  yeni eğitim gereklilikleri  rehberi, uzaktan-web tabanlı eğitimlere giriş, tankerlerde çalışan gemiadamlarının eğitim standartlarının güncellenmesi ve sıvılaştırılmış gaz tankerlerinde çalışan gemiadamları için yeni eğitim ve belgelendirme gereklerinin tanımlanması  konuları karara bağlanacak. STCW-2010 Sözleşmesi olarak isimlendirilen yeni konvansiyonun 2012 tarihinden itibaren bağlayıcı şekilde yürürlüğe girmesi bekleniyor. 



Türkiye'den Dr. Özkan Poyraz Başkanlığında Heyet



STCW 2010 Konferansında Türkiye; Heyet Başkanı Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr.Özkan POYRAZ, Deniz İşleri Şube Müdür Bilal KAZAN, GSK Uzmanı Tolga SANAL Üniversite Öğretim Üyeleri Prof Dr Osman KAMİL SAĞ, Prof Dr. Hakkı KİŞİ, Doç. Dr. Ender ASYALI, Yrd. Doç. Dr. Cemil YURTÖREN, Yrd. Doç. Dr. Cengiz DENİZ tarafından temsil ediliyor. Konferans süresince Prof Dr. Osman Kamil SAĞ, Türkiye’de yapılan MERMAID Öğrenci Kongresinin Sonuçları hakkında bir sunum yapacak. Ayrıca İTÜ Denizcilik Fakültesi ile Kore, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Filipinler’in ilgili üniversiteleri arasında Küresel Gemide Deniz Eğitimi konusunda müfredat geliştirilmesi ve öğrenci değişimi konularını içeren bir proje anlaşması imzalanacak.



Proje koordinatörlüğünü  İTÜ adına Dr. Hisashi Yamamato üstleniyor.







Editör: TE Bilişim