STAR Rafinerisi'nin kredisi DenizBank'tan

STAR Rafinerisi için 500 milyon doları temin edecek olan EBRD ve IFC'nin çekilmesinin ardından aynı miktardaki krediyi DenizBank sağlayacak.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR tarafından İzmir Aliağa'ya yapılacak olan STAR Rafinerisi için temin edilecek olan 3.5 milyar dolarlık kredi içinde yer alan 500 milyon doları temin edecek olan EBRD ve IFC'nin çekilmesinin ardından bu tutar DenizBank'tan sağlanacak. Proje için gerekli olan finansman paketine dair anlaşmaların mart sonu nisan başında imzalanması bekleniyor.

SOCAR'ın Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, STAR Rafinerisi'nin finansmanında EBRD ve IFC'nin kredi paketinde yer alan Export Credit Agencies (ECA) ile anlaşamadığı için karşılıklı mutabakatla paketten çıktıklarını ancak aynı koşullarla yeni kredi temin ettiklerini belirtti. Yavuz, rafinerinin inşaat süresi ile ilgili bir sıkıntı olmayacağını da söyledi.

EBRD ve IFC'nin çekilmesinin ardından 500 milyon dolarlık kredinin DenizBank tarafından dilim dilim kullandırılabileceği belirtiliyor. DenizBank'a yakın bir kaynak ise "DenizBank bu projeyle ilgili. 500 milyon dolarlık kredi dilim dilim kullandırılabilir" dedi.

Cari açık 2.5 milyar dolar azalacak

Söz konusu rafinerinin tamamlanmasının ardından Türkiye'nin cari açığının yıllık 2.5 milyar dolar azalması bekleniyor. Toplamda 5.5 milyar dolara mal olması planlanan ve 2017 ortalarında devreye alınması öngörülen 10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli rafinerinin 2 milyar dolarlık yatırım bedeli öz kaynaklarla sağlanacak.

Yavuz, "EBRD ve IFC'nin kredi paketinde yaklaşık 500 milyon dolarlık bir katkıları bulunuyordu. 3.5 milyar dolarlık finansman arayışımıza bankalardan 5.5 milyar doların üzerinde teklif gelmişti" dedi.

"EBRD ve IFC'nin yerini bir ticari bankadan aynı koşullarda ve aynı vadede anlaşma sağladık. Hedefimiz 31 Mart'a kadar anlaşmayı tamamlamak ama bu nisan ayına da sarkabilir" diyen Yavuz, "Rafinerinin inşaat süresi ile ilgili bir sıkıntı olmayacak. Zaten yatırımımızın önemli bir bölümünü öz sermaye ile yapıyoruz" dedi. SOCAR, rafinerinin mühendislik ve müteahhitlik işleri (EPC) için Tecnicas Reunidas TRE.MC-Saipem -GS Engineering & Construction ve Itochu'yu seçmişti.

Türkiye için stratejik proje

Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkili de, projenin bazı aşamalarında teknik bazı sıkıntılar yaşandığını ancak bunların tamamının aşıldığını belirterek, "STAR Rafinerisi, Türkiye için son derece stratejik bir proje ve herhangi bir nedenle gecikmesi söz konusu olmayacak" dedi.

STAR Rafinerisi'nde önemli bir özsermaye bulunduğunu ve yatırımcıların finansman için istekli olduklarını kaydeden aynı yetkili, "Herhangi bir aşamada sorun çıksa dahi bu aşılır" diye konuştu.

"Enerji stratejisi ve yatırımları açısından Türkiye'nin bu rafineriye ihtiyacı var" diyen aynı yetkili, kamunun gerekli her türlü desteği vereceğini vurguladı.

 

Editör: TE Bilişim