Norveç fiyortlarında turistik sefer yaparken çıkan yangın sonrası acil olarak Alesund limanına yanaştırılan Nordlys gemisi römorkkörler tarafından çekilerek tersaneye götürüldü.

Gemi, bağlı bulunduğu Alesund Limanı Skanske Rıhtımından 'Max Mammut' ve 'Mega Mammut' adlı römorkörler tarafından kaldırılırken 'BB Ocean' ve 'Mini Mammut' adlı römorkörler de hazır bekledi. 

Gemi,  römorkörler tarafından çekilerek Fiskerstrand Verfttersanesine götürülüyor.

Bu arada yangın ile ilgili çeşitli söylentiler dolaşıyor. Geminin makine dairesinde bir çalışma olduğu ve yangının bu yüzden çıktığı iddiaları ortaya atılıyor.

İkinci bir konu da teknik beceriksizlik. Bu da geminin stabilizer kanadının dışarda olduğu hesaba katılmaksızın rıhtıma yanaştırılması.

Gemi mürettebatının stabilizer kanadının dışarda olduğunu ve bu şekilde rıhtıma yanaşılırsa kanadın rıhtıma çarparak geminin batmasına neden olacak şekilde gemi karinesini hasarlıyabileceğini tahmin etmeleri ve yanaşmayı buna göre planlamaları gerekmekteydi.Rıhtıma duba konularak stabilizer kanadı çarpmaksızın geminin rıhtıma yanaşması sağlanabilirdi.  

Stabilizer kanatları (Stabilizer Fins) gemi rıhtımdan ayrıldıktan sonra hidrolikler yardımıyla açılıyor ve geminin dalgalarda daha az yalpaya düşmesini sağlıyarak yolcuların konforunu arttırıyor. Ancak gemi rıhtıma yanaşmadan önce bu kanatların mutlaka içeriye alınması gerekiyor.

Editör: TE Bilişim