Kardak krizi 'sona erdi'

Türkiye ile ile Yunanistan arasında, iki Yunanlı balıkçı teknesinin bölgede avlanmak istemesiyle iki gün boyunca yaşanan Kardak krizi, şimdilik sona erdi. Yunanlı balıkçılar üçüncü gün gelmeyince iki ülkenin sahil güvenlik botları bölgeden uzaklaşıp kendi karasularında beklemeye geçti.

Bodrum'un Gümüşlük ve Turgutreis beldelerine yaklaşık 5 mil uzaklıktaki Kardak Kayalıkları'nda geçtiğimiz salı sabahı erken saatlerde gelen iki Yunanlı balıkçı teknesi krize neden olmuştu. Türk Sahil Güvenlik ekipleri Yunanlı balıkçıların bölgeden uzaklaşmasını isterken, Yunan Sahil Güvenlik botlarının da balıkçılarına koruma yapması 10 yıldır zaman zaman süren gerginliği yeniden alevlendirmişti.

Türk ve Yunan Sahil Güvenlik botlarının denizde iki gün süren ‘İt dalaşı' bu sabah sona erdi. Yunanlı balıkçılar krizin üçüncü günü bölgeye gelmeyince iki ülkenin Sahil Güvenlik botları adaya üç mil uzaklıkta, kendi karasularında bekleyişe geçti.

Havanın çok sakin, denizin durgun ve avlanma için uygun koşullar olmasına rağmen sabahın erken saatlerinde denize açılan Türk ve Yunan balıkçıların Kardak Kayalıkları bölgelerine yaklaşmadıkları, en az 4 mil uzakta avlandıkları görüldü.

Kardak Kayalıkları'nda iki gündür süren gergin bekleyişi izlemek için yerli ve yabancı turistlere yönelik olarak Kardak yakınlarına yapılan tekne turları bugün de sürdü.

Öte yandan Kalimnos'dan gelen Yunanlı balıkçıların Yunan Sahil Güvenliği tarafından Kardak'a yaklaşmamaları yolunda uyarıldıkları öne sürüldü.

Kaynak:Yaşar ANTER/BODRUM

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim