Başkent Mogadişu’da görev yapan Afrika Barış Gücü’ne (ABG) mensup Afrikalı askerlerce korunan liman, harabe halindeki kentin en hareketli ve gelir getiren alanı konumunda. Limana giriş ve çıkışlar ABG mensubu askerlerce kontrol ediliyor. Limana, yapılan sıkı kontroller sonrasında ancak girilebiliyor.

Türk Kızılayı ve Uluslararası Yardım Teşkilatı Kimse Yok Mu’nun depolarının da yer aldığı limanda hummalı bir hareketlilik göze çarpıyor. Yük getiren gemiler, limana yanaşarak yüklerini indiriyor. Gemilerdeki yüklerin boşaltılması ise adeta Mogadişulular için ekmek kapısı oluyor. Sefaletin diz boyu olduğu şehirde yüzlerce insan günlük kazancını gemi yüklerini indirerek sağlıyor. Normal ağırlıktaki yüklerin indirilmesi ve yüklenmesinde vinç türü vasıtaların kullanılmadığı limanda bu iş daha çok amele usulü çalışan işçiler tarafından yapılıyor. Bu da limanda daha çok insanın çalışmasının önünü açıyor. Günlük kazanç peşinde koşturan işçiler, kişisel güçlerini kullanarak araçları yüklüyor. İşçilerin günlük kazanları ise 10-15 dolar arasında değişiyor.

İnsan gücü ile yapılan kamyonun yüklenme işi ise saatleri alıyor. Onlarca işçinin yardımıyla yüklerini alan kamyonlar bu sefer limandan çıkma sırasına giriyor. Kamyonlar uzun bir bekleyişin ardında yapılan kontroller altında limandan ayrılarak yük götüreceği adrese doğru yola çıkıyor.

Editör: TE Bilişim