Somalili korsanlar İtalyan gemisini kaçırdı

İtalya'ya ait bir yük gemisi, 18 mürettebatı ile Umman açıklarında kaçırıldı. Somali'ye götürülen gemi ve mürettebatı için fidye istenebilir.

Somalili korsanlar bir İtalyan şirketine ait yük gemisini dün sabaha karşı Umman açıklarında kaçırdı.

İran'dan Türkiye'ye gitmek üzere demir alan Enrico Levoli gemisinin şimdi Somali sahiline ilerlediği bildirildi.

Geminin 18 mürettebatının yedisi Hintli, altısı İtalyan, beşi Ukraynalı. Geminin sahibi olan şirket, kaptan ile iletişim kurduklarında iyi oldukları bilgisini aldıklarını aktardı.

Geminin endüstride yaygın şekilde kullanılan kostik soda taşıdığını belirten yetkililer, bu nedenle yükün değerli olmadığını, fidye talebi almayı beklediklerini belirtiyor.

Somalili korsanlar son iki ayda iki İtalyan gemisini daha kaçırmış, bunlar resmen doğrulanmamakla birlikte fidye ödemeleri ardından ülkelerine dönmüştü.

Daha bir kaç gün önce de Şubat'tan bu yana korsanlar elindeki Savina Caylyn adlı İtalyan tankeri serbest kaldı. Reuters haber ajansı, korsanlardan birinin milyonlarca dolarlık fidye aldıklarını söylediğini bildiriyor.

Ancak İtalyan Dışişleri Bakanlığı, hükümetin fidye ödediği iddialarını reddederek geminin 'sürekli baskı' sonucu kurtarıldığını kaydetti.

Korsanlık azalıyor

Uluslararası Denizcilik Bürosu bu yılın ilk dokuz ayında dünya genelinde korsanların düzenlediği 352 saldırının yarısının arkasında Somalili korsanların olduğunu bildiriyor.


AB Deniz Kuvveti'ne (EU NAVFOR) bağlı korsanlıkla mücadele birimi ay başında, Somalililerin elinde fidye talebiyle tutulan 199 kişi olduğunu duyurdu.

Çevre ve insan hakları örgütü Ecoterra International ise küçük tekneler de sayıldığında korsanlar elinde 43 gemi ve 400 denizci olduğunu bildiriyor.

Bununla birlikte bölgedeki korsanlık faaliyetleri geçen yıla göre geriledi.

NAVFOR gücünün verilerine göre Kasım ayında 12 gemi kaçırma girişiminde bulunuldu; bu sayı bir önceki yılın aynı döneminde 35 idi.

Bu durum, gemilerde giderek daha çok silahlı muhafız bulundurulmasına bağlanıyor.

İtalyan hükümeti de iki ay önce gemi sahipleri ile gemilerde asker ya da silahlı muhafız bulundurulmasına yönelik bir anlaşma yaptı, ancak Fransız haber ajansı AFP, anlaşmanın henüz hayata geçmediğini kaydediyor.

Editör: TE Bilişim