Somalili korsana sancılı adalet
 
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Kenya hükümeti ile AB arasında imzalanan bir anlaşmaya göre, korsanlar Kenya'da yargılanacak. Kenya ise cezaevi koşulları ve ülkedeki yargı sistemi yüzünden uluslararası toplumdan büyük eleştiri alıyor.

Geçen hafta Somali açıklarında bir yük gemisine saldıran dokuz korsan, Alman deniz kuvvetleri tarafından yakalanmış, teknelerine de el konulmuştu. Alman savaş gemisi Rheinland-Pfalz’a alınan korsanların Kenya’ya teslim edilmesini isteyen Alman hükümetine AB’den de destek geldi.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Alman Deniz Kuvvetlerine ait Rheinland-Pfalz fırkateyni bölgede görev yapıyor 

Geçen yıl Aden Körfezi ve Somali açıklarında 100’den fazla gemi korsanların saldırısına uğradı, yaklaşık yarısı da kaçırıldı. Şu anda 12 kadar ticari gemi hala korsanların elinde bulunuyor. Korsanlar genellikle aylar süren pazarlıklar sonucu milyonlarca Dolar fidye alıyor. 

Korsanları zengin kabile reisleri yönlendiriyor

AB ülkelerinin deniz kuvvetleri ile diğer müttefik savaş gemilerinin çalışmaları zamanla etkisini göstermeye başladı. Bu yıl aralarında Alman Deniz Kuvvetleri’nin de yer aldığı devriye filoları 28 saldırıdan 24’ünü püskürtmeyi başardı. Ancak Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne göre, birliklerin tehlikeli sulardaki yoğun mevcudiyetine rağmen, saldırı girişimlerinde hissedilir bir azalma olmadı.

Kenya’daki Denizcilik Yardım Programı’nın Başkanı Andrew Mwangura, saldırıların tamamen son bulmasının mümkün görünmediği kanaatinde. Somali'deki silahlı çeteleri para ve nüfuz sahibi kabile reislerinin yönlendirdiğini belirten Mwangura, "Kıyılarda kaçak avlanma var oldukça, ülkede kaos egemen oldukça, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı arttıkça korsanlar vazgeçmeyeceklerdir. İpler, uluslararası temasları olan büyük dolandırıcıların elinde“ diye konuşuyor. 

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Ele geçirilen korsanlar Kenya'ya teslim edilecek

Korsan avına katılan ülkeler cezai takibatın caydırıcılığına güveniyor.  Geçen hafta Rheinland Pfalz adlı Alman firkateyni tarafından ele geçirilen dokuz korsan, yargılanmak üzere Kenya'ya teslim edilecek. Kenya, yolsuzluk, polisin keyfi davranışları ve yasal düzendeki eksikler dolayısıyla uluslararası toplumdan büyük eleştiri almaktaydı.  Kenya aynı zamanda uygulanmasa bile idam cezasının yürürlükte olduğu ülkeler arasında yer alıyor. 

Kenya hapishaneleri içler acısı durumda

Bir yıl önce yüzlerce sivil iç savaş benzeri ayaklanmalar sırasında polis tarafından vurulmuş, kimi isyancı da herkesin gözü önünde kurşuna dizilmişti. BM İnsan Hakları Uzmanı Philip Alston, iki hafta önce yaptığı açıklamada, polisin suçu kanıtlanmamış şüphelileri öldürdüğü iddiasında bulunmuştu. Alston, "Geçen yıllarda, yasal olmayan infazların sayısı gözle görülür biçimde arttı. Kenya devleti şimdi ciddi biçimde buna yanıt vermeli“ dedi.

Kenya hapishaneleri de içler acısı durumda. Hücreler aşırı kalabalık, gıda ve ilaç sıkıntısı tarif edilemeyecek düzeyde. Şüpheliler yıllarca tutuklu kalıyor.  Bazı tutuklular daha yargılanmadan hayatını kaybediyor. Fakat yine de, AB ve Alman yetkililerin korsanların Kenya hapishanelerine kapatılmasında sakınca görmedikleri anlaşılıyor.



 

Editör: TE Bilişim