Somalı madenciler için yelkenli imal edilecek

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan maden faciasında şehit olan 301 işçiyi unutturmamak ve acıyı paylaşmak adına Anadolu Denizcilik Yat ve Yelken Kulübü Derneği’nin organizasyonuyla, "Soma 301" isimli bir yelkenli yarış teknesi imal edilecek.

Tekne projesinin tanıtımı, Soma Belediye Meclisi toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Sabır Tuna, Belediye Meclis Üyesi Şeref Kavruk, Anadolu Denizcilik Yat ve Yelken Kulübü Derneği Başkanı Bahri Olgun ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Meslek lisesi öğrencilerinin eğitimine de katkı sağlayacak projeyle tamamen performansa dayalı, 12 metrelik ve üzerine 301 madencinin isimleri yazılı bir yelkenli yarış teknesi yapılacak. Protokole göre teknenin imalatı için yer tahsisini Soma Belediyesi yapacak.

Tamamen imece usulü oluşacak gelirler, tekne için harcanacak. Eğer gelir fazlası olursa şehit madencilerin çocuklarının eğitimine harcanacak.

Dernek Başkanı Olgun, yaptığı açıklamada, "Şehitlerin isimleri teknede yazılı olacak. Yelkenini her açtığında, gerek adı ile gerek yelkeni ile katıldığı tüm etkinliklerde Soma'nın hatırlanmasına ya da unutulmamasına vesile olacak. Bu şekilde de insanlarımızı bu türden kazaların olmaması için daha duyarlı olmaya yönlendirmiş olacaktır. Soma’da deniz yoktur, tekne imal edilecek donanım da yoktur. Tüm faaliyetlerini imece usulüyle gerçekleştiren derneğimiz, deniz olmayan bir kentte deniz aracı imal ederek, imal edilen aracı Soma ismi ile koşturarak, sürekli şekilde uyarma, bilgilendirme, eğitme görevlerini yerine getirmiş olacaktır." dedi.

Projenin mimarı Tanju Kalaycıoğlu tarafından bedelsiz yapılacak teknenin, 29 Ekim 2015 tarihinde denize indirilmesi planlanıyor. İlk kaptanı Bahri Olgun olurken ilk performans yarışçısı da Kalaycıoğlu ve Ali İhsan Kılıç olacak.

Editör: TE Bilişim