SOCAR'ın petrol tesisinde çıkan yangında 32 işçi öldü iddiası

 Azerbaycan devletine ait enerji şirketi SOCAR'ın Hazar Denizi'ndeki tesislerinde çıkan yangında en az 32 işçinin öldüğü öne sürüldü.

Azerbaycan Petrol İşçilerini Koruma Komitesi Başkanı Mirvari Gakhramanly, Reuters'a yaptığını açıklamada, "Bizim elde ettiğimiz bilgilere göre 32 işçi öldü. 42 kişi kurtarıldı" dedi. Gakhramanly, yangının söndürüldüğünü de sözlerine ekledi. SOCAR'dan yapılan açıklamada ise 29 işçinin kurtarıldığı belirtilirken, hayatını kaybeden işçi olup olmadığına değinilmedi. Azeri haber ajansı ARA, yangın esnasında platformda 63 işçi olduğunu duyurdu. Hazar Denizi'ndeki Güneşli petrol platformunda fırtına nedeniyle doğalgaz boru hattında oluşan arızanın ardından yangın çıkmıştı. SOCAR'ın petrol ve gaz platformlarında geçen yıl yaşanan kazalarda 14 işçi hayatını kaybetmişti.

HAZAR DENİZİ’NDEKİ PETROL PLATFORMUNDA KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), Başsavcılık ve Olağanüstü Haller Bakanlığı Hazar Denizi’nde çıkan yangınla ilgili ortak açıklama yayımladı. Açıklamada, kasırganın oluşturduğu dalgaların 10. platforma ait yüksek basınçlı su altı gaz hattını tahrip ettiği ve yangın çıktığı belirtildi. Yangının hemen ardından platforma bağlı tüm petrol ve doğalgaz borularının kapatıldığı, buradaki 28 petrol ve doğalgaz kuyusunun faaliyetinin durdurulduğu kaydedildi. Yangının sistemde ve borularda kalan gaz nedeniyle devam ettiği, alevlerin platformdaki petrol ve doğalgaz kuyularına geçmiş olabileceğinin ihtimal edildiği ifade edildi.

DALGALAR 10 METREYE ULAŞTI

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nden yapılan açıklamada şöyle denildi: "Talimata göre çalışanlar platformdaki iki bota binerek aşağı sarkıtıldı. Botlar denize yaklaşık 10 metre mesafeye kadar indirildi. Kazadan 15-25 dakika sonra bölgede nöbet tutan yangın söndüren gemiler olay yerine gelerek çalışmalara başladı. Fakat dalgaların 10 metreye ulaşması nedeniyle gemiler platforma yanaşamadı. Bu nedenle botların suya indirilmesi ve gemiler tarafından alınması mümkün olmadı.”

KURTARMA ÇALIŞMALARI HAVA ŞARTLARI NEDENİYLE GÜÇLÜKLE SÜRDÜRÜLÜDÜ

“Yaklaşık 22.45'te güçlü rüzgarın etkisiyle botlardan birinin halatı koptu ve içindeki kurtarma personeli denize düştü. Bu esnada 3 kişiyi kurtarıldı fakat 1 kişinin ise cesedine ulaşıldı. Karanlık ve kasırga nedeniyle diğer bottaki çalışanların kurtarılması ertesi güne bırakıldı. 5 Aralık'ta olumsuz hava şartlarına rağmen kurtarma çalışması yeniden başladı. Sabah erken saatlerde 32 kişi daha kurtarıldı. Arama kurtarma çalışmalarının gemi ve helikopterlerle devam ettirildiği, platformdan 50 kilometre güneyde içi boş bir bot tespit edildi”

OLAYLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yangının nedeninin araştırılması için Başbakan Artur Rasizade başkanlığında bir komisyon kurulması talimatını verdi. Henüz ölü sayısı ve kayıplar hakkında devlet kanadından resmi bir açıklama yapılmadı.

HÜRRİYET

Editör: TE Bilişim