Azerbaycan’ın ulusal petrol şirketi Socar ile Turcas Petrol, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK), Ceyhan’da 4 milyar dolarlık bir rafineri kurmak için başvuruda bulundu.

Böylece, bölgede rafineri kurmak için yapılan başvuru sayısı 3’e, öngörülen yatırım büyüklüğü de 11 milyar dolara ulaştı.

4 MİLYAR DOLARLIK:

Turcas- Azeri Petrol şirketi Socar ortaklığı, Ceyhan bölgesinde rafineri kurmak amacıyla EPDK’ya yaptığı başvuruda, bölgede 4 milyar doların üzerinde bir yatırım yapmak istediğini belirtti. Yüzde 51 Socar, yüzde 25 Turcas ve yüzde 24’ü Aksoy Holding ortaklığında kurulan Socar-Turcas Enerji AŞ’nin hazırladığı fizibilite kapsamında, yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi olan bir tesis kurulmasının planlandığı, yatırımın da 6-6,5 yıl içerisinde tamamlanmasının hedeflendiği öğrenildi. Şirketin EPDK’ya başvurusunda rafineri kurmak istediği yer, fizibilite, yatırım hedefleri, satış projeksiyonları gibi bilgiler de sunuldu.

11 MİLYAR DOLARA ÇIKTI:

Aynı bölge için daha önce de Petrol Ofisi, 2 milyar dolarlık bir yatırımla yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip bir rafineri başvurusu yapmıştı. Petrol Ofisinin başvurusunun ardından Çalık-Indian Oil Company ortaklığı da, 5 milyar dolarlık bir yatırımla 15 milyon ton kapasite olan bir rafineri ve petro kimya tesisi kurmak üzere EPDK’ya başvurmuştu. Böylece Ceyhan bölgesinde kurulacak rafineri için başvuru sayısı 3, planlanan rafineri kapasitesi 35 milyon ton, yapılması öngörülen yatırım tutarı da 11 milyar dolara ulaştı.

Kaynak: haberler.com

Editör: TE Bilişim