Sky Wonder operasyonu: "Bu nasıl kurtarma?"

Denizhaber okuyucuları, geçtiğimiz hafta meydana gelen operasyonda verilen kurtarma yardım hizmetini eleştirerek, "Bu hizmeti Kıyı Emniyeti vermeli" dediler.

Hüsamettin Canbilen adlı okurumuz; "Ucuz Etin Yahnisi Yavan Olur" başlığıyla yaptığı yorumda, Kurtarma operasyonu için Kıyı Emniyeti teşkilatının da teklif verdiğini, ancak ucuz fiyat verenin tercih edildiğini, bunun sonucunda da geminin derin deşarj hattına zarar verdiğini ileri sürdü. Canbilen'in yorumu şöyle:

"Ucuz Etin Yahnisi Yavan Olur

Belediyenin aldığı teminat az bile kalır.Bildiğim kadarıyla bu iişe Kıyı Emniyet Teşkilatıda teklif vermiş olup,pahalı geldiği için ucuz fiyat veren tercih edilmiş.Haliyle bu işi eline yüzüne bulaştırmışlar herhalde.Dalgıç yokmuydu orada yada işi alan Uzmar acaba uzman değilmiydi? niye demirin nereye takıldığını sualtı sörveyi ile tespit edemediler?haritada boru olduğu işaretlenmemiş mi veya salvage master buradaki gizli veya aşikar boru hatlarını yerel otoritelere sormak aklına gelmedi mi? Yoksa salvage master kullanılmadımı?

Kıyı Emniyeti bünyesinde neden dalgıç ekibi bulundurur bilirmisiniz acaba?

İşi ehline vereceksin derdin olmıyacak.Bence özel sektörün bu boyutta kurtarma operasyonları için verdiği ilk sınav başarısız olmuştur.Kıyı Emniyet Haydarpaşa önünde oturan 2 adet büyük tankeri kurtarmış olup böyle bir sorunla karşılaşılmamıştır.Heriki gemide 12 kilit demir sermiş ama hiçbir kablo veya boru kopartılmamış.

Bir kez daha Kıyı Emniyetin tecrübeli ve maharetli personelini kutlarım.Başarılarının devamını dilerim. "

Bir başka okurumuz, Alpay Aras, "Ülkemizin Kıyı Emniyet diye bir kuruluşu var ve oradaki insanlar işlerinde uzman kişiler" dediği yorumunda Sky Wonder'a yapılan kurtarma yardım operasyonu eleştirdi. Alpay Aras'ın yorumu şöyle:

"Mevzuat Nerede Kaldı 

Böyle bir olay avrupanın herhangi bir ülkesinde meydana gelse adamlar ortalığı ayağa kaldırırlardı.

Hatırlarsanız bir Türk tanker firmasına ait geminin sardunya açıklarında denize tank yıkama suyunu basmasını bahane edip milyon dolarlık ceza kesmişlerdi fransızlar,basılan yıkama suyuna ait atıkları norveç kendi karasularına basılmasına izin veriyor çünkü yükün artıkları balık besini olarak kabul görüyor sanırım yükte bir çeşit bitkisel yağ idi.

Sonuçta yapılan tüm itirazlararağmen fransızlar cezayı şirkete ödettiler.Belki konuyla ilgisi yok diyebilirsiniz ama oturan gemi sonuçta liman içinde oturtturulmuş yani liman sahasının dışında değil ülkemizin kıyı emniyet diye bir kuruluşu var ve oradaki insanlarda işlerinde uzman kişiler şayet mevzuatımızda bir eksiklik varsa bence en kısa zamanda bunu düzeltip limanlarımızda hatta tüm karasularımızda bu tip uzmanlık gerektiren kurtarma işleri için kıyı emniyet kuruluşu zorunlu kılınmalı.Bu tip işler açık denizde gemi çekmeye benzemiyor.Bütün bunların yanında olayın çevre boyutunu kimse konuşmuyor,deşarj borusunun kopmasıyla tüm lağım liman içine boşaltımaya başlandı.bu ceza kesilmeli bu mevzuat düzeltilmeli ki bu ülkede her elini kolunu sallayan dilediği gibi hareket edemiyeceğini bilsin."

Türk Denizciliğinin haber sitesi DenizHaber.Com deniz ve çevre güvenliğini ve kamu çıkarlarını ilgilendiren bu gibi durumların tek ölçüt olarak "düşük fiyatı verene işi ver" mantığıyla değil işi yapacak kuruluşların liyakatine göre de değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor, okuyucu yorumlarını kamuoyunun dikkatlerine sunuyoruz.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim