Sky Wonder Deşarj Hattına Demirlemiş...

Aydın'ın Kuşadası İlçesinde geçtiğimiz hafta yanaşma manevrası esnasında olumsuz hava koşulları nedeniyle sürüklenerek karaya oturan  kruvaziyer gemi Sky Wonder'ın  çevreye vereceği  muhtemel zararları nedeniyle belediyenin aldığı 1,2 milyon USD’lik teminat mektubu tartışmalara yol açtı. Kuşadası Belediye Başkanlığı bu konuda yazılı bir açıklama yaptı.

Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan imzasıyla yapılan açıklamada, şöyle deniliyor:

"Panama bandıralı Sky Wonder isimli yolcu gemisi, 25 Mart 2008 tarihinde Kuşadası Limanı'nda karaya oturmuştur. Gemi karaya oturmaktan kurtulmak için demir atmıştır. Demirin Kuşadası Belediyesi'nce yapılan Derin Deniz Deşarj Hattı üzerine geldiği, gemi demir alırken dikkatli olunması ve boru hattının korunmasının gerektiği, resmi yazı ile ilgili taraflara bildirilmiştir. 29 Mart 2008 tarihinde gemi kurtarma çalışmaları başlatılmış ve saat 07.00'de gemi yüzdürülmüştür. Kurtarma sırasında gemi demir almak zorunda kalmış, tonoz deşarj hattına takılarak su yüzüne çekilmiş ve gemi üzerinden geçtiğinde koparak devre dışı kalmıştır. Bu durum, gemi kaptanı tarafından 'kurtarma çalışmaları sırasında boru hattı kopmuştur' ifadesini taşıyan resmi yazı ile Kuşadası Liman Başkanlığı'na bildirilmiştir. 

Bu andan itibaren öncelikle Kuşadası Kaymakamlığı, Kuşadası Liman Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Aydın İl Çevre Müdürlüğü ile ilgili resmi görüşmeler yapılmıştır. Sonrasında Kuşadası Belediyesi, geminin bağlı olduğu seyahat acentesi, geminin sahibi olan şirket ve gemiyi sigorta eden şirket heyetleri arasında görüşmeler başlatılmıştır. Durum değerlendirmesi ve olası zararların tespiti için keşif yapılmış ancak, deniz suyunda görüşün çok düşük olması nedeni ile kesin bir tespit yapılamamıştır. Gemi şirketi tarafından 'geminin turizm bağlantıları nedeni ile sefere çıkmak zorunda olduğu ve olabilecek en kısa sürede limandan ayrılmasına izin verilmesi talebi' karşılıklı olarak değerlendirilmiştir. Sigorta şirketi tarafından 1 milyon Amerikan Doları teminat verilmesi teklif edilmiş, bu rakam daha sonra 1 milyon 200 bin Amerikan Doları'na yükseltilmiştir. Bankalar kapalı olduğu için, teminat uluslararası güvence olan PNI sistemi içinde verilmiştir. Alınan teminat ile hattın turizm mevsiminde hizmette kalabilmesini sağlamak için en kısa sürede onarım çalışmalarına başlanması, sezon sonunda ise, her iki tarafının teknik heyetlerince yapılacak keşif sonucunda yenilenmesi gerektiğine karar verilmesi durumunda, tüm masrafları şirket tarafından karşılanmak üzere hattın yenilenmesine karar verilmiştir.

Hattın onarımı ve/veya yenilenmesi durumunda karar, ihale ve işin yapılması aşamalarında gemi sigorta şirketi temsilcisi ile müşterek çalışılacaktır. Gerektiğinde şirket, belediyenin vereceği projeye uygun olarak deşarj hattını kendi inisiyatifi ve kendi kadroları ile yenileyecektir. Periyodik bakımı kazadan 3 gün önce bitirilen ve devreye sokulan Derin Deniz Deşarj hattının tekrar zarar görmesi ilçemizde büyük üzüntü yaratmıştır. Bu kazanın çevreye en az zarar ile atlatılması bakımından hat onarım çalışmalarına başlanmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim