Değişen STCW kuralları maddi yetersizlikle birleşince öğrenciler mağdur olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı
Denizcilik eğitim kurumlarının sayısı son yıllarda büyük bir hızla arttı. Ancak aynı ölçüde bu okulların sorunları da artış gösterdi. Son olarak değişen STCW kuralları bu zorluklara bir yeni halka daha olarak eklendi.
Okulların destek olmadan almasının imkansız gibi gözüktüğü köprüüstü simülatörlerinde alınacak eğitimlerle ilgili yapılan düzenleme okulları zora soktu. Yüksek maliyet gerektiren simülatörlerin temini destek olmadan okulların tek başına karşılayabileceği bir şey değil.
Sorunlar sadece bununla bitmiyor. Bu simülatörlerde eğitim alamayan çocuklar, yeterlilik belgesine sahip olamayacakları için mezun olduklarında da bitirdikleri okulun hiçbir anlamı kalmıyor.
Öğrencilerin başka bir okulda göreceği eğitimde sorunu çözmüyor. Çünkü, simülatörün okul bünyesinde artık kurallar gereği zorunluluk.
450 öğrenci okul bu yıl 68 mezun verecek. Denizcilik ve Gemi Yapımı olmak üzere 2 bölümü bünyesinde barındıran okulda eğitim gören öğrencilerden 55 tanesi kız. 68 mezundan 28’i denizcilik bölümünden mezun olacak. Ancak bu 28 öğrencinin mezuniyetinin hiçbir anlam taşımaması tehlikesi öğrencilerin yanı sıra okulda görev yapan öğretmenlerin de en büyük sıkıntısı.
Okul yönetimi simülatör desteği konusunda başta Deniz Ticaret Odası olmak üzere, sektörün önde gelen isimlerinden destek bekliyor.
Okulun öncelik sorunu olan simülatörün yanı sıra, gemi yapım bölümü için uygun bir laboratuarın olmaması da eğitimleri olumsuz yönde etkiliyor. Öğrenciler okul koridorlarında gemi yapım derslerini alarak kendilerini mesleklerine hazırlamaya çalışıyor.
Piri Reis Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi öğrencileri denizcilik sektör ve camiasından yardım bekliyor.
Bu okul büyük bir ilköğretim okulu olarak inşa edilmişti. Tersane kazaları gündeme gelince MEB'i ..... alan sektör önde gidenleri ve tersaneciler ve Gemi İnşa Tersaneler Genel Müdürlüğü "işte eğitimli gençlerle artık kazaya son" sloganı için okulu Denizcilik Meslek Lisesine çevirdiler. Tuzu biberi olması için Güverte, makina gibi bölümlerde eklediler. Sonra da hocamız yok simülatör yok diye ....... Bir meslek lisesi mezunu olarak hiç yabancı değilim bu konulara. Yazıktır STCW-95 ve şimdi de STCW 2010 kurallarına uygun denizcilik eğitimi lise düzeyinde yapılamaz... Umarım hayır severler de, sektörde bunu artık anlar. Tuzla da gereksiz bir meslek lisesi kurarak, öğrencilere de yazık etmezler. 3000 küçük ilköğretim öğrencisinin de ilk öğretim hakkını çalanlara yazıklar olsun.