Değişen STCW kuralları maddi yetersizlikle birleşince öğrenciler mağdur olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı

Denizcilik eğitim kurumlarının sayısı son yıllarda büyük bir hızla arttı. Ancak aynı ölçüde bu okulların sorunları da artış gösterdi. Son olarak değişen STCW kuralları bu zorluklara bir yeni halka daha olarak eklendi.

Okulların destek olmadan almasının imkansız gibi gözüktüğü köprüüstü simülatörlerinde alınacak eğitimlerle ilgili yapılan düzenleme okulları zora soktu. Yüksek maliyet gerektiren simülatörlerin temini destek olmadan okulların tek başına karşılayabileceği bir şey değil.

Sorunlar sadece bununla bitmiyor. Bu simülatörlerde eğitim alamayan çocuklar, yeterlilik belgesine sahip olamayacakları için mezun olduklarında da bitirdikleri okulun hiçbir anlamı kalmıyor.

Bu sorunu yaşayan okullardan bir tanesi de Piri Reis Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi. Bu yıl ilk mezunlarını verecek okul, maliyet gerektiren simülatörü temin edemediği için öğrencilerinin yeterlilik belgesini alamaması ile karşı karşıya.

Öğrencilerin başka bir okulda göreceği eğitimde sorunu çözmüyor. Çünkü, simülatörün okul bünyesinde artık kurallar gereği zorunluluk.

450 öğrenci okul bu yıl 68 mezun verecek. Denizcilik ve Gemi Yapımı olmak üzere 2 bölümü bünyesinde barındıran okulda eğitim gören öğrencilerden 55 tanesi kız. 68 mezundan 28’i denizcilik bölümünden mezun olacak. Ancak bu 28 öğrencinin mezuniyetinin hiçbir anlam taşımaması tehlikesi öğrencilerin yanı sıra okulda görev yapan öğretmenlerin de en büyük sıkıntısı.

Okul yönetimi simülatör desteği konusunda başta Deniz Ticaret Odası olmak üzere, sektörün önde gelen isimlerinden destek bekliyor.

Okulun öncelik sorunu olan simülatörün yanı sıra, gemi yapım bölümü için uygun bir laboratuarın olmaması da eğitimleri olumsuz yönde etkiliyor. Öğrenciler okul koridorlarında gemi yapım derslerini alarak kendilerini mesleklerine hazırlamaya çalışıyor.

Piri Reis Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi öğrencileri denizcilik sektör ve camiasından yardım bekliyor.

Editör: TE Bilişim