Simülasyonda Çanakkale Boğazı'ndan gemiyle geçiş yaptılar

MUĞLA'nın Bodrum ilçesindeki Turgutreis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Denizcilik bölümü öğrencileri için 120 bin TL'ye kurulan Köprüüstü Simülatör Odası'nın açılışı törenle yapıldı. Açılış sırasında, köprübaşı simülatörü ile sanal ortamda Çanakkale Boğazı'na gidilerek geçiş yapıldı.

Öğrencilerin simülatör odası sayesinde bulundukları ortamdan dünya denizlerinde ufak kayıklardan dev yolcu gemilerine kadar birçok deniz taşıtını kullanabilecekleri ve öğrendikleri teorik bilgileri 40 metrekarelik odadan pratiğe çevirebilecekleri belirtildi. Köprüüstü Simülatör Odası'nın açılışını Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, Turgutreis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Candar ve sistemi kuran Yöntem Teknoloji Sistemleri Limited Şirketi Temsilcisi Savaş Saraç öğrencilerle birlikte yaptı. 76 öğrencinin yararlanacağı ve sadece Türkiye değil dünya denizlerinde her türlü deniz taşıtını kullanabilecek, her türlü doğa şartlarında köprüüstü eğitimi verilebilecek sistemi Savaş Saraç uygulamalı olarak öğrencilere ve açılışa katılanlara anlattı.

Saraç, ilk eğitimi öğrencilere verdi. Saraç, sistem sayesinde öğrencilerin limanların ve rıhtımların yapılarına uygun olarak en iyi manevra çalışmaları, körfez veya dar sularda manevra çalışmaları ve geçiş standartlarının belirlenmesi, seyir ve manevra emniyetine uygun liman dizaynı, geminin limana giriş ve çıkışında sınırlı kıstasları saptama, gemi operasyon ve yönetimine dair tüm eğitimler, meteoroljik, oşinagrafik ve topografik, seyir halindeki gemilere etkileri, Deniz Trafik Yönetim Sistemi, trafik ayırım düzenleri oluşturma çalışmaları, görsel engellerin manevraya etkilerinin incelenmesi konusunda eğitim alacaklarını belirtti.

Köprüüstü simülatör sistemi ile öğrencilerin teorik bilgilerini sanal ortamda uygulama yapma olanağı bulacağını vurgulayan Saraç, böylelikle daha bilgili, donanımlı ve tecrübeli gemi adamlarınin yetiştirilmesinin sağlanacağını savundu.

Saraç, daha sonra köprübaşı simülatörü ile sanal ortamda Çanakkale Boğazı'na gidip, öğrencilerle birlikte kullandığı gemi ile boğaz geçişi yaptı. Kaymakam Mehmet Gödekmerdan da açılıştaki konuşmasında, hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan kurdukları sistemle öğrencilerin ve gemi adamlarının almış olduğu teorik bilgileri gerçekçi ve risk faktörü olmadan uygulama olanakları bulacaklarını kaydetti. Kaymakam Gödekmerdan, dersin veya kursun içeriğine göre farklı senaryolar önceden hazırlanıp içeriğe göre gemi tipi sefer bölgesi ve hava şartı belirlenerek öğrencilere uygulatılarak deniz aracı kullanma becerileri geliştirileceklerini de söyledi.

Editör: TE Bilişim