Ultra lüksler karaya oturdu, ekonomik yatlar sefere çıktı

Küresel kriz lüks tüketimini bile ekonomik boya indirdi. Birkaç yıl öncesine kadar 100 milyon dolarların gözden çıkarıldığı yat fuarlarında, şimdi 6 bin euroya başlayan modeller satışa sunuluyor.  Geçen gün "Herkes Tekne Sahibi Olabilir" sloganıyla başlayan Boat Show'a ekonomik yatlar damgasını vurdu. 200'e yakın yerli ve uluslararası firmanın yer aldığı fuarda, ilk defa ikinci el yatlar bile satışa sunuldu. Krizde azalan siparişlerle zor günler geçiren yatçılar, deniz tutkunlarının karşısına 12 milyon euroya tam donanımlı lüks megayatların yanı sıra fiyatları 6 bin eurodan başlayan modellerle de çıktı.

Fuarda 40'a yakın uygun fiyatlı tekne yer aldı. Fuarın organizasyonunu yapan NTSR Fuarcılık Genel Müdürü Serkan Tığlıoğlu, "100 milyon dolara mal olan ve kısa bir süre önce Pendik'te kurulan Marinturk İstanbul City Port'ta gerçekleşen fuarı 50 bin profesyonelin ziyaret etmesi bekleniyor" dedi.  

Beklentiye uygun üretimler öne çıktı

Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) ve Yatçılık Federasyonu Başkanı (YATEF) Başkanı Yavuz Sipahi, ekonomik krizin yatçılık sektörünü de etkilediğini belirterek bu süreçte yatırımcının elindeki tekneleri satmak için atağa kalktığını anlattı. Talebin çok fazla düşmemesi için daha uygun fiyatlı teknelerin üretilmeye başlandığını anlatan Sipahi,

"Yelkenliler 12 metreden 6 metreye kadar düştü. Bu da fiyatlara yansıdı" dedi. Diğer yandan düşük faizli kredi imkânının da satışları etkilediğini anlatan Sipahi, önümüzdeki dönemde otomotiv ve konut kredilerinde yaşanan hareketliliğin tekne pazarına da yansıyacağını aktardı. Sipahi, bankaların bu potansiyelin farkına varmaya başladığını ve önümüzdeki dönemde artık "tekne kredisi" adı altında krediler verileceğini ifade etti.

Öte yandan marina alanında da ciddi bir hareketlenme yaşandığını anlatan Yavuz Sipahi, teknelerin park yeri konusunda karada denize rampalı istif yerleri oluşturulması için yetkili mercilerle görüşmeler yaptıklarını ve bunun da olumlu etkisinin önümüzdeki yıllarda hissedileceğini dile getirdi.

Sektörde satışlar adına yaşanan diğer bir önemli gelişmenin de deniz turizminde olduğunu belirten Sipahi, turizm sektörü için deniz turizminin yüzde 30 paya ulaştığını ve bu yolla gelen turistlerin kişi başına harcamalarının kara yoluyla gelenlere göre 10 kat fazla olduğunu ifade ederek, "Turizmdeki bu avantaj, yat satışlarına da yarayacak diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.  

Chaparral kriz rötuşu yaptı

ABD merkezli Chaparral markasının sınıfındaki en büyük üreticilerden biri olduğunu söyleyen Turmarine şirket sorumlusu Emre Ertem, krizin ardından tüketiciye cazip modeller üretme kararı alındığını işaret etti. SSi186'nın 5.94 metre boyunda olduğunu kaydeden Ertem, teknenin 9 kişi kapasiteli olduğunu aktardı. Teknenin Türkiye liman teslim vergileri hariç fiyatı 29 bin dolar.  

Fuarın en ucuz teknesi

Fuarda sergilenen ikinci eller arasında en ucuzlardan biri 18 bin lira bedelle Taylan Yatçılık tarafından satışa sunulan 5.20 metrelik tekne oldu. Teknenin 30 beygir arkadan motorlu, yarım kamaralı, içinde iki kişilik yatağı olduğunu aktaran Taylan Yatçılık Genel Müdürü ve Dentur Başkan Yardımcısı Mehmet Taylan, "2 yıl önce yapılmış bu tekne birinci el olsaydı fiyatı en az 25 bin lira olurdu" dedi.  

Sıfır ama 6 bin euro

Fuarın en ucuz teknelerinden biri olan C-Marine Sporty 15 modeli 6 bin euroya alıcısını bekliyor. 2010 model sıfır olan bu tekne, 4.50 metre boyunda ve 1.87 metre eninde. Üstü açık tekne 70 beygirlik dıştan takma motorla çalışabiliyor. Deniz Yatçılık tarafından fuarda satışa sunulan ve arka tarafında oturma grubu olan bu tekne, günlük geziler için kullanıma elverişli.  

MMP'de stoklar tükendi

Fuarda yeni görücüye çıkan Amerikan yapımı Stingray 180 RX modeli ise 17 bin dolardan satışa sunuldu. 5.60 metre olan bu sürat teknesinin içinde güneşlenme ve park tenteleri de yer alıyor. Bu sürat motorunun 7 kişilik olduğunu belirten MMP Motorlu Araçlar ve Yatçılık şirketi Genel Müdürü Hakan Berker, teknenin 2 yıl garantiyle satışa sunulduğunu kaydetti.  

7 metrelik Admiral alıcısını bekliyor

Fuarda fırsat köşesinde stant açan B&C Marina'nın en ucuz ikinci el teknesi ise 50 bin lira değerinde. 7 metre boyunda olan 40 beygir gücündeki motora sahip teknenin 2007 model olduğunu kaydeden B&C Marina Şirketi Genel Müdürü Kaptan Barış Erer, yarım kamaralı teknenin 2.35 metre eninde olduğunu ifade etti. Şu an ellerinde 70 kadar ikinci el tekne olduğunu ve bunun büyük bir bölümünü bu fuarda satmak istediklerini dile getiren Erer, uygun fiyatlı yatların az bütçeyle deniz keyfi yaşamak isteyenlere hitap ettiğini belirtti.

Editör: TE Bilişim