Çipuradan sonra levrek ölümü

 Muğla'nın Milas İlçesi'ne bağlı Güllük Körfezi'ndeki çipura ölümlerinin ardından dün gece bir çiftlikte yaklaşık 600 kilogram levrek telef oldu. Balıkçılardan Levent Usta, balıkların hatalı taşıma sonucu telef olduğunu söyledi.
Kıyıkışlacık, Gazalıkuyu ve Ziraat Adası'nda ölen çipura sayısı 2 milyonu aşarken, bölgedeki levreklerde ölüm görülmesi panik yarattı. Ziraat Adası'ndaki bazı çiftliklerde her birinin ağırlığı 1 kilogramın üzerindeki levreklerin su yüzüne vurduğunu gören üreticiler adadan ayrılarak kafeslerini açık denize çekmeye başladı. Ziraat Adası'nda üretim yapan balıkçı Levent Usta bu sabaha karşı yaklaşık 600 kilo levreğin öldüğünü, balıkların hastalıktan değil, kafesler taşınırken, hızlı ve hatalı hareket edilmesinden ötürü telef olduğunu belirtti. Usta, şöyle konuştu:
“Kiloluk levrekler taşıma ve ağları ayırma anında sıkışarak ölmüş, önce hastalık sandık ama değil. Denizde yanlış nakilden kaynaklandı. Bu nedenle ilk saatlerde yaşanan panik şu anda yerini sakinliğe bırakmaya başladı. Kafeslerin daha dikkatli ve tedbirli taşınmasına için çalışma başlattık.'' Körfezdeki balık üreticilerinin sözcüsü ve Seçkin Su Ürünleri ve Yetiştiriciliği şirketinin yöneticisi Sami Kont kıyıdaki üreticilerin açık denize taşınmasını sağlayacak bürokratik işlemlerin bir an önce tamamlanmasını ve devletten maddi destek beklediklerini söyledi. Kont, “Aksi taktirde büyük milli servet göz göre göre yok olacak. Körfez'de hızlı hareket edilmeli, üretici daha fazla mağdur edilmemeli. Devlet gücünü ve desteğini burada göstermeli'' diye konuştu.

 BALIKLAR STRESTEN ÖLDÜ

 Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, AA muhabirine, Kıyıkışlacık köyü açıklarındaki 2 balık çiftliğinde daha balık ölümleri olduğu ihbarı üzerine çiftliklerde inceleme başlattıklarını söyledi.
 İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin bölgedeki tüm çiftlikleri incelediğini kaydeden Atçı, şöyle konuştu:
"Muhaber Güler’e ait bir çiftlikte 500-600 kilogram "levrek" balığı öldüğünü belirledik. Diğer çiftliklerde balık ölümü yok. Çiftlikte çalışanlar, havuzdan balık alırken balıkların strese girdiğini, bu nedenle havuza ilaç verdiklerini söylüyor. Ölümler bundan kaynaklı olabilir. Ancak biz, her ihtimale karşı çiftliği karantinaya aldık. Ölü balıklar ile su numunesini İzmir’e gönderdik." Milas İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerini Kıyıkışlacık’ta tuttuklarını belirten Bahattin Atçı, "Bölgedeki çiftlikleri tek tek denetliyoruz.
Her ihbarı hassasiyetle değerlendiriyoruz" diye konuştu.

 Milliyet

Editör: TE Bilişim