İstanbul’a talip iki başkan adayının lojistik projeleri

İstanbul’u yeniden yönetmeye talip AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile en kuvvetli rakibi CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu, lojistik projelerini açıkladılar. 

Topbaş: Silivri’den Tuzla’ya kadar sahil altından gidilecek

Büyükşehirlerde en büyük sorunun ulaşım olduğunu anlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yatırımların bu yönde geliştiğini anlattı. Denizin kullanımından yola çıkarak kara taşımacılığını ve metroyu ağırlıklı hale getirmek gerektiğini ifade eden Topbaş, göreve geldikleri günden bugüne minibüsler dahil toplu taşımı kullanan insan sayısının şu an iki katını geçtiğini söyledi. Bundan sonra 6 ayda bir istasyon açacaklarını anlatan Topbaş, Silivri'den Tuzla'ya, Sarıyer ve Beykoz'a sahil altından gidilecek bir sistem yapacaklarını belirtti. 2023 yılından itibaren ulaşımın daha kolay bir hale geleceğini ifade eden Topbaş, açıklamalarını şöyle sürdürdü;

"139 bin açık kapalı otopark devraldık. 635 bin civarında  kurguladık. 34 bin otopark, bir kısmı ihale oldu, bir kısmı ihale oluyor. İstiyoruz ki transfer merkezinde aracını bıraksın, sonra toplu taşım araçlarına binsin.Ulaşımla ilgili İstanbul'un networku hazır, sistem kuruldu. Deniz taşımacılığında 102 milyon insan taşıdık 6.7 milyon araç taşıdık. İSPARK marinalar kuruyor şu an onun da hizmetini verecek."

Göreve geldiklerinde İstanbul'da günlük hareketliliğin 11 milyon olduğunu, şu anda ise 21 milyonu aştığını bildiren Topbaş, ''Bugün ulaşım sistemlerinizi dikkate alırken 40 milyona göre almak zorundasınız'' dedi.

Metro ve raylı sistemin önemine de işaret eden Topbaş, ''Bu çerçevede bizim öngördüğümüz içinde 32 kilometre hava ray dediğimiz sistem de olmak üzere, toplamda 618 kilometrelik bir metro ağına bu kentin ihtiyacı olduğunu gördük'' diye konuştu.

Metrobüs hattı

Metrobüsü günde 750 bin civarında insanın kullanacağına inandıklarını ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüs ile günde söz konusu aksta 80 bin aracın devre dışı kaldığını, yakıtta 696 bin TL tasarruf olduğunu, günde 42 bin 100 iş günü kazandıklarını ve 613 ton daha eksik karbondioksit salınımı oluştuğunu anlattı.

Topbaş, ''Birileri de bizim köprü, geçit üstlerindeki yaptıklarımızı anlatmamızdan rahatsız oluyor. Vatandaşı bilgilendirme sorumluluğumuz da var. Medya bu görevi yapmıyorsa, bunu anlatmıyorsa biz de vatandaşı bilgilendireceğiz'' dedi.

Kılıçdaroğlu: 5 yılda 80 kmmetro hattı yapacağız

Kent ulaşımında en hızlı, en güvenli ve en modern yöntemin toplu ulaşımı yerin altına almaktan geçtiğini ifade eden CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 5 yılda 80 kilometrelik metro hattı sözü verdi. Kılıçdaroğlu, böylece havayı kirleten, insan sağlığını tehdit eden egsoz gazlarını da en aza indirgemeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Metrobüsün geçici bir çözüm olduğunun altını çizen CHP’li aday,“Ben olsaydım monoray sistemi yapardım. Böylece, hem yolu daraltmaz hem de daha fazla yolcu taşınırdı. Birim başına maliyet de daha düşüğe gelirdi. Ama, sonuçta metrobüs yapılmıştır, saygıyla karşılamak gerekir. İnsanlar, kent içi yoğun trafiğine kapılmadan bir alandan ötekine yolculuk yapabiliyorlar” dedi. 

Sorunları anında çözmeyi düstur edineceklerini belirten Kılıçdaroğlu, bunu da bir anekdotla açıkladı: “Bir Çin fıkrası var. Üç kardeşin üçü de doktormuş. Büyük kardeş, hastalığı geldiği gün tedavi edermiş. Öldüğünde, yeni bir hasta gelinceye kadar kimse fark etmemiş. Ortanca kardeş, hastalığı tedavi etmez, mahalleye yayılır etmez; eyalete yayılınca edermiş. Öldüğü zaman bütün eyalet arkasından ağlamış. Küçük kardeş ise, hastalığı tedavi etmez, mahalleye yayılır ilgilenmez, eyalete yayılır dönüp bakmaz ama Çin’e yayıldığında harekete geçermiş. Öldüğünde ise, Çin hükümeti ulusal kahraman ilan etmiş. Doğrusu büyük ağabeyin yaptığıdır. Sorun varsa anında çözülmeli. Diğer anlayışlar tarihe gömülmeli.”

Camialtı ve Haydarpaşa turizme açılacak

Haydarpaşa Limanı, Galata’daki antrepo ve endüstri tesisleri ve Haliç tersanelerinin turizme açılacağını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, “Başka ülkelere nasip olmayan 700 yıllık bir Camialtı tersanemiz var. Kapatılmaya çalışılıyor. Hiçbir metropol, 700 yıllık bir tersaneyi kapatamaz. Orada yine imalat yapar, ama turizme açarsınız” açıklamasını yaptı.

İstanbul’da lojistik köylerle ilgili devam eden projelerin süreceğini bildiren Kılıçdaroğlu, “Ben geldim, yeniden yapacağız gibi bir anlayışımız olmaz. Deniz ulaşımı konusunda önemli mesafenin alındığının farkındayız, yapanları kutlarız; ama yetersiz. En azından iki yaka arasında denizi kullanma oranının yüzde 10’lar seviyesine yükselmesi gerek” sözleriyle de yapılan projelere sahip çıkılıp, daha ileri götürüleceği mesajını verdi.

 

Editör: TE Bilişim