Askeri malzeme yüklü gemiye inceleme

Gümrükler Genel Müdürlüğünce, Derince Limanı'ndaki askeri malzeme yüklü geminin uluslararası kurallara göre hareket edip etmediğini belirlemek için inceleme başlatıldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, transit geçiş yaptığı sırada Derince Limanı'na uğrayan “Scan Bothnia” adlı İngiliz bayraklı gemide yapılan aramada askeri malzeme bulunması üzerine Gümrükler Genel Müdürlüğü inceleme başlattı.

Geminin uluslararası sözleşmelere göre hareket edip etmediğini belirlemek amacıyla görevlendirilen 3 gümrük müfettişi İzmit'e gelerek çalışmalara başladı.

İncelemenin önümüzdeki cuma gününe kadar tamamlanacağını bildiren yetkililer, geminin ve içindeki malzemelere el konulmadığı sadece rutin bir incelemeden geçirildiğini belirttiler.

TAZMİNAT SÖZ KONUSU DEĞİL

Geminin durumuyla ilgili inceleme yapıldığı için Türkiye'nin herhangi bir tazminat ödemesinin söz konusu olmadığını ifade eden yetkililer, uluslararası sözleşmelere uyulduğu takdirde boğazlardan her türlü silahın geçirilebileceğini kaydetti.

“Geminin uluslararası kurallara uyup uymadığını araştırıyoruz” diyen yetkili, tutanakla tespit edilen askeri malzemelerin Genelkurmay Başkanlığınca görevlendirilecek uzman ekipler tarafından inceleneceğini, bunun için görevlendirilen ekiplerin beklendiğini bildirdi.

Bu arada, geminin 26 Mayıs 2006'da Derince Limanı'na geldiği ve elektrik trafosu yüklediği öğrenildi.

Ukrayna'dan, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gittiği tespit edilen geminin güvertesinde 4, ambarında 2 olmak üzere 6 adet çok amaçlı askeri zırhlı araç ile üzerinde (EXPORT CONTRACT K-29- 6,2/12 EXPORTER UKROBORONSEVICE State Company KİEV UKRAİNE İMPORTER: Taos İndustries inc USA) etiketleri bulunan bir konteyner içerisindeki 20 sandıkta 12,7 milimetrelik ağır makineli tüfek ve yedek parça bulunmuştu.

Kocaeli Valisi Erdal Ata da dün, “Uluslararası anlaşmalara göre boğazlardan geçecek bu tür gemiler, üzerlerinde askeri malzeme taşıyorlarsa bunları beyan etmek zorunda. Bunu yapmadıkları için gemiye el konulmuş durumda” demişti.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim