Silah yüklü gemi için Ankara'nın cevabı bekleniyor

Kocaeli Valisi Erdal Ata, Derince ilçesinde, transit geçiş yapan bir gemide yapılan aramada çok amaçlı zırhlı askeri araç, uzun namlulu silah, mühimmat ve yedek parça ele geçirilmesi olayıyla ilgili yeni bir gelişme olmadığını, Ankara'dan gelecek talimata göre hareket edileceğini söyledi.

Vali Ata, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün verilen bilgiler doğrultusunda İngiliz bayraklı “Scan Bothnia” adlı geminin, Ukrayna'dan aldığı malları Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) götürürken Derince Limanı'na da yük almak üzere geldiğini, bir ihbar üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığı ile İzmit Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü ekiplerinin gemide arama yaptığını bildirdi.

Aramada beyan edilmeyen bir takım askeri malzemeler, tank, otomatik makinalı tüfek ve bunlara ait yedek parçalar bulunduğunu kaydeden Ata, gemiye el konulduğunu ve geminin Derince Limanı'nda bağlanmış vaziyette bekletildiğini ifade etti.

“Konuyla ilgili Ankara'ya bilgi verildi, buradan gelecek talimata göre hareket edilecek” diyen Ata, şöyle konuştu: “Gemi, Derince Limanı'na, Kuveyt ya da BAE'ye gidecek malzemeleri almak için geliyor. Şu an için gözaltı yok, mürettebat beklemede. Uluslararası anlaşmalara göre, Boğazlardan geçecek bu tür gemiler, üzerlerinde askeri malzeme taşıyorlarsa bunları beyan etmek zorunda. Bunu yapmadıkları için gemiye el konulmuş durumda.”

Kaç mürettebatı olduğu konusunda herhangi bir açıklama yapılmayan geminin, Derince Limanı'na, elektrik trafosu yüklemek üzere uğradığı öğrenildi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim