Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 'Mısır ve Yemen’e yasa dışı olarak silah ve mühimmat gönderildiği’ iddialarına yönelik yazılı bir açıklama yaptı.

Bakanlık açıklamasında,  "Port Said’te bulunan konteynerde yakalandığı iddia edilen silahlar konusunda bilgi istenmiş; tarafımıza bilgi verilmesi halinde her türlü yardıma ve işbirliğine hazır olduğumuz belirtilmiştir. Bu aşamada Mısır Gümrük İdaresi’nden Bakanlığımıza ulaşan bir talep, bilgi ya da belge bulunmamaktadır" bilgisine yer verildi

Türkiye’den ithal edilen bisküvi paketlerinde 2 bin 500 adet ’Roger’ marka tabancanın Aden Limanı’nda Yemen makamlarınca ele geçirildiği iddiaları ile ilgili yapılan inceleme ve soruşturma sonucunda söz konusu ihracat işleminde gümrük idaresini yanıltmak amacıyla içeriği itibariye sahte beyanda bulunulduğu belirtilen açıklamada, Gümrük ve Ticaret başmüfettişleri tarafından Dorkas Dış Ticaret firmasının tek sahibi Mehmet Güneş hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ’resmi belgede sahtecilik’ hükümleri kapsamında takibatta bulunulmasının istendiği kaydedildi. Söz konusu kişinin ’6136 sayılı ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler hakkında Kanun’un 13. maddesi uyarınca cezalandırılması gerektiği görüşünün de Cumhuriyet Savcılığı’na iletildiği bildirilen açıklamada, "İlgili maddede bir yıldan üç yıla kadar hapis ve 30 günden yüz güne kadar adli para cezasına hükmolunur’ şeklinde cezai müeyyide getirmektedir. İlgili olayda gümrük amir ve memurlarının gümrük mevzuatının gereklerini yerine getirdikleri, eşyanın gümrük işlemlerini takip eden müşavirlik firmasının, taşıyıcı firmaların ve depolama işlemini yapan firmanın herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığı da tespit edilmiştir" denildi.

Al Manamah ve Christy gemileri

Açıklamada, "Yemen Gümrük İdaresi yetkilisiyle birlikte Yemen’in Aden Limanı’nda bölge başsavcısı ve istihbarat yetkilisinin nezaretinde açılan konteynerde çok ucuz basit plastik kutuları ve sürahi kutularının yanı sıra küçük kutulara konulmuş ve paket naylonu ile sarılmış biçimde Kurtuluş Mini 8 milimetre küçük boy tabanca (yaklaşık 10 bin adet), Safir T-14 imitasyon tüfek (115 adet) bulunduğu, söz konusu konteynerin Ambarlı Limanı’ndan 11.10.2012 günü Frisa Rotterdam gemisine yüklendiği, Port Said ve Cidde limanlarında gemi değiştirdiği (Al Manamah ve Christy gemileri) söz konusu konteynerin Christy gemisiyle 16.11.2012 günü Aden Limanı’na ulaştığı, gönderici firmanın UASAC Denizcilik Nakliyat A.Ş olduğunun belirtilmesi üzerine konunun incelenip soruşturulması için Gümrük ve Ticaret Başmüfettişleri görevlendirilmiştir. Konuya ilişkin olarak Yemen gümrük makamlarından bilgi isteminde bulunulmuş olup, yanıtı beklenilmektedir" ifadelerine yer verildi.

Mısır yazılı ve görsel basınında İzmir’den hareket eden ’Rafila’ adlı gemi içinde 40’lık konteynerda, konşimentosunda eşyanın ’fiberglas’ olarak beyan edilmesine rağmen 20 bin 83 adet gerçek silaha dönüşebilecek 9 milimetre çapında ses tabancalarının yakalandığının iddia edildiği kaydedilen açıklamada, "Ayrıca yükün Port Said Limanı’na transit geldiği ve karadan Süveyş’e nakledileceği belirtilmektedir. Bu gelişmeler doğrultusunda Kahire Gümrük Müşavirliğimizce Mısır Gümrük İdaresi nezdinde girişimde bulunulmuş; Port Said’te bulunan konteynırda yakalandığı iddia edilen silahlar konusunda bilgi istenmiş; tarafımıza bilgi verilmesi halinde her türlü yardıma ve işbirliğine hazır olduğumuz belirtilmiştir. Bu aşamada Mısır Gümrük İdaresi’nden Bakanlığımıza ulaşan bir talep, bilgi ya da belge bulunmamaktadır. Konuya ilişkin Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğümüzce de gemi ve eşya adından yola çıkarak gerekli incelemelere başlanmış olup, Mısır basınından ulaştığı şekliyle bir bilgi ve belgeye bu aşamada rastlanmamıştır" denildi.

CMA CGM RABELAIS gemisinde kurusıkı tabancalar

Diğer taraftan Doğu Marmara Gümrük ve Bölge Müdürlüğü bağlantısı Derince Gümrük Müdürlüğü’nden 30 Haziran’da Malta bayraklı CMA CGM Rabelaıs isimli gemi ile 24 Haziran’da ihracat beyannamesi kapsamında Mısır’a ihraç edilen 20 bin adet kurusıkı tabanca ve aparatının geminin çıkış kargo manifestosunda ’fiberglass’ olarak kaydedildiği, dolayısıyla çıkış ile varış kargo bildiriminin aynı gözüktüğü, çıkışta kargo manifestosu gümrüğe ibraz edilmediğinden farkın gümrük idaresince fark edilmesinin mümkün olamadığı, ihracatçı firmanın Konya’da faaliyet gösteren Osman Öz adlı şahıs firması olup, İl Jandarma Komutanlığı’nca verilen satıcılık belgesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca verilmiş üretim belgesinin bulunduğunun tespit edildiği belirtildi. Kahire Gümrük Müşavirliği’ne konteyner numarasının Mısır gümrük makamlarınca şifahi olarak teyit edilmekle birlikte diğer hususların henüz teyit edilmediğine dikkat çekildi.

Zeynep Dündar gemisi yalan beyanda bulunmuş: Maksat Süveyş Kanalı'nı kandırmak!

Ukrayna’nın Nikolayev Limanı’ndan İskenderun İsdemir Limanı’na yanaşan Zeynep Dündar isimli geminin İsdemir Gümrük Müdürlüğü Gemi Kontrol Bölge Amirliği’ne yapmış olduğu deniz yolu beyan formunda mutfak malzemesi yükü olduğunu beyan etmesi üzerine, İsdemir Gümrük Müdürlüğü’nde görevli gümrük muhafaza gemi kontrol memuru tarafından yapılan fiziki incelemeler sonucunda top mermilerini taşıdığının tespit edildiği bildirildi. Bunun üzerine gemi kaptanı tarafından ikinci bir kargo manifestosunun (top mermisi ve detonatör) ibraz edildiği ifade edilen açıklamada, "Gemi kaptanı, Süveyş Kanalı’ndan geçiş ücretini düşürme amacıyla iki farklı kargo manifestosu düzenleyerek farklı yük beyan ettiğini ifade etmiştir. Diğer taraftan, aynı geminin İstanbul Boğazı’ndan giriş yaparken Ukrayna’dan yüklediği yüke ilişkin olarak ülkemizdeki yetkili mercilere doğru bilgi verdiği öğrenilmiştir. Söz konusu olaya ilişkin olarak Yemen ilgili makamları ile kurulan temas neticesinde bahse konu eşyanın Yemen Savunma Bakanlığı’na ait olduğu Yemen makamlarınca teyit edilmiş olup, Yemen makamlarının geminin serbest bırakılması talebi diplomatik kanallarla Bakanlığımıza iletilmiştir" denildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yapılan inceleme neticesinde ve savcılık görüşü de dikkate alınarak söz konusu askeri malzemelerin Yemen Devleti’ne ait olduğu teyit edildiğinden gümrük mevzuatı çerçevesinde gerekli müeyyide uygulanarak gemi serbest bırakılmıştır. Özellikle Yemen’e yapılacak ihracat işlemlerinde muayene işlemlerinin yapıldığı yer ve sahaların mutlaka sabit kameralarla izlenmesi ve tutulan kayıtların uzun süre muhafaza edilmesi gerektiği, son dönemlerde artış gösterdiği de dikkate alınarak, Yemen’e gönderilen kurusıkı silah, av tüfeği ve her türlü silah malzemesinin mutlaka kırmızı hat/tam muayene işlemine tabi tutulmasının gerektiği Bakanlığımızın ilgili birimlerine talimat olarak verilmiştir."

BASIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ

1- Türkiye’den ithal edilen bisküvi paketlerinde 2500 adet “Roger” marka tabancanın Aden Limanında Yemen Makamlarınca ele geçirildiği iddiaları ile ilgili yapılan inceleme ve soruşturma sonucunda; söz konusu ihracat işleminde gümrük idaresini yanıltmak amacıyla, içeriği itibariye sahte beyanda bulunulduğundan; Gümrük ve Ticaret başmüfettişleri tarafından Dorkas Dış Ticaret firmasının tek sahibi Mehmet GÜNEŞ hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “resmi belgede sahtecilik” hükümleri kapsamında takibatta bulunulması istenilmiştir.

Ayrıca söz konusu kişinin, “6136 Sayılı ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler hakkında Kanunun 13.maddesi uyarınca cezalandırılması gerektiği görüşü de cumhuriyet savcılığına iletilmiştir. İlgili maddede; bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adlî para cezasına hükmolunur." şeklinde cezai müeyyide getirmektedir.

İlgili olayda gümrük amir ve memurlarının gümrük mevzuatının gereklerini yerine getirdikleri, eşyanın gümrük işlemlerini takip eden müşavirlik firmasının,  taşıyıcı firmaların ve depolama işlemini yapan firmanın herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığı da tespit edilmiştir.

2- Yemen Gümrük İdaresi yetkilisiyle birlikte Yemen'in Aden Limanında Bölge Başsavcısı ve istihbarat yetkilisinin nezaretinde açılan konteynerde çok ucuz basit plastik kutuları ve sürahi kutularının yanı sıra küçük kutulara konulmuş ve paket naylonu ile sarılmış biçimde, Kurtuluş Mini 8 mm küçük boy tabanca (yaklaşık 10.000 adet) Safir T-14 imitasyon tüfek (115 adet) bulunduğu, söz konusu konteynerin Ambarlı Limanından 11.10.2012 günü Frisa Rotterdam gemisine yüklendiği, Port Said ve Cidde limanlarında gemi değiştirdiği (Al Manamah ve Christy gemileri) söz konusu konteynerin Christy gemisiyle 16.11.2012 günü Aden limanına ulaştığı, gönderici firmanın UASAC Denizcilik Nakliyat A.Ş olduğunun belirtilmesi üzerine; konunun incelenip soruşturulması için Gümrük ve Ticaret Başmüfettişleri görevlendirilmiştir.

Konuya ilişkin olarak Yemen Gümrük Makamlarından bilgi isteminde bulunulmuş olup; yanıtı beklenilmektedir.

3- Mısır yazılı ve görsel basınında, İzmir'den hareket eden "Rafila" adlı gemi içinde 40'lık konteynırda, konşimentosunda eşyanın “fiberglas” olarak beyan edilmesine rağmen, 20.083 adet gerçek silaha dönüşebilecek 9 mm çapında ses tabancaları yakalandığı iddia edilmektedir. Ayrıca yükün Port Said limanına transit geldiği ve karadan Süveyş'e nakledileceği belirtilmektedir.

Bu gelişmeler doğrultusunda, Kahire Gümrük Müşavirliğimizce Mısır Gümrük İdaresi'ne nezdinde girişimde bulunulmuş; Port Said'te bulunan konteynırda yakalandığı iddia edilen silahlar konusunda bilgi istenmiş; tarafımıza bilgi verilmesi halinde her türlü yardıma ve işbirliğine hazır olduğumuz belirtilmiştir. Bu aşamada Mısır Gümrük İdaresi’nden Bakanlığımıza ulaşan bir talep, bilgi ya da belge bulunmamaktadır.

Konuya ilişkin Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğümüzce de gemi ve eşya adından yola çıkarak gerekli incelemelere başlanmış olup, Mısır basınından ulaştığı şekliyle bir bilgi ve belgeye bu aşamada rastlanmamıştır.

Diğer taraftan, Doğu Marmara Gümrük ve Bölge Müdürlüğü bağlantısı Derince Gümrük Müdürlüğünden 30.06.2013 tarihinde Malta bayraklı CMA CGM RABELAIS isimli gemi ile 24.06.2013 günü ihracat beyannamesi kapsamında Mısır’a ihraç edilen 20 bin adet kurusıkı tabanca ve aparatının  geminin çıkış kargo manifestosunda "fiberglass" olarak kaydedildiği, dolayısıyla çıkış ile varış kargo bildiriminin aynı gözüktüğü; çıkışta kargo manifestosu gümrüğe ibraz edilmediğinden, farkın gümrük idaresince fark edilmesinin mümkün olamadığı, , İhracatçı firmanın Konya da faaliyet gösteren Osman ÖZ adlı şahıs firması olup, İl Jandarma Komutanlığınca verilen SATICILIK BELGESİ,  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca verilmiş ÜRETİM BELGESİ bulunduğu tespit edilmiştir.

Kahire Gümrük Müşavirliğimize konteyner numarasının Mısır Gümrük Makamlarınca şifahi olarak teyit edilmekle birlikte diğer hususlar henüz teyit edilmemiştir.

4- Ukrayna'nın Nikolayev Limanı'ndan İskenderun İsdemir Limanı'na, yanaşan Zeynep DÜNDAR isimli, geminin İsdemir Gümrük Müdürlüğü gemi kontrol bölge amirliğine yapmış olduğu deniz yolu beyan formunda mutfak malzemesi yükü olduğunu beyan etmesi üzerine, İsdemir Gümrük Müdürlüğü'nde görevli gümrük muhafaza gemi kontrol memuru tarafından yapılan fiziki incelemeler sonucunda top mermileri taşıdığı tespit edilmiştir.

Bunun üzerine gemi kaptanı tarafından ikinci bir kargo manifestosu (top mermisi ve detonatör) ibraz edilmiştir. Gemi Kaptanı, Süveyş Kanalı'ndan geçiş ücretini düşürme amacıyla, iki farklı kargo manifestosu düzenleyerek farklı yük beyan ettiğini ifade etmiştir.

Diğer taraftan, aynı geminin İstanbul Boğazı’ndan giriş yaparken; Ukrayna’dan yüklediği yüke ilişkin olarak ülkemizdeki yetkili mercilere doğru bilgi verdiği öğrenilmiştir.
 
Söz konusu olaya ilişkin olarak Yemen ilgili Makamları ile kurulan temas neticesinde,  bahse konu eşyanın Yemen Savunma Bakanlığı’na ait olduğu;  Yemen Makamlarınca teyit edilmiş olup, Yemen Makamlarının geminin serbest bırakılması talebi diplomatik kanallarla Bakanlığımıza iletilmiştir.

Yapılan inceleme neticesinde ve Savcılık görüşü de dikkate alınarak söz konusu askeri malzemelerin Yemen Devletine ait olduğu teyit edildiğinden gümrük mevzuatı çerçevesinde gerekli müeyyide uygulanarak gemi serbest bırakılmıştır.

Özellikle Yemen’e yapılacak ihracat işlemlerinde muayene işlemlerinin yapıldığı yer ve sahaların mutlaka sabit kameralarla izlenmesi ve tutulan kayıtların uzun süre muhafaza edilmesi gerektiği;
Son dönemlerde artış gösterdiği de dikkate alınarak, Yemen'e gönderilen kurusıkı silah, av tüfeği ve her türlü silah malzemesinin mutlaka kırmızı hat/tam muayene işlemine tabi tutulmasının gerektiği Bakanlığımızın ilgili birimlerine talimat olarak verilmiştir.
 
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 

Editör: TE Bilişim