Sigorta sektöründe korsan tartışması
 
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Somalili korsanların elinde halen farklı ülkelerden yaklaşık 220 rehine bulunuyor. Ancak endişeye yol açan bir gelişme de Somali açıklarındaki güzergâhı kullanan yük gemilerinin sigorta primlerindeki artış. 

Son dönemde Somali açıklarında artan gemi kaçırma eylemleri, Aden Körfezi’ndeki yük taşımacılığının da pahalıya mal olmasına yol açtı. Korsanların kaçırma eylemleri, yük gemilerinin sigorta maliyetlerini de artırdı. Ancak mevcut tehlikelere rağmen armatörlerin ellerinde çok da fazla rota seçeneği yok. Zira Güney Afrika Burnu üzerinden takip edilecek olası bir rota da tehlikeli ve son gelen haberler Somali’nin güneyindeki Mozambik açıklarında da korsanların kaçırma eylemlerine giriştiği yönünde. Armatörlerin filo güzergâhlarını nispeten daha güvenli bölgeler üzerinden yönlendirmesi yıllık 3 milyon 500 bin dolar ek masraf anlamına geliyor.  

Sigorta şirketleri, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yük gemilerine ait sigorta poliçelerinin fiyatını artırmıştı. Son dönemde sigorta şirketlerinin gemi kaçırma eylemleri ve milyonlarca dolar tutarındaki fidyeleri de sigorta kapsamına alması ve poliçe fiyatını yaklaşık on katına çıkarması gündeme geldi. Ancak denizcilik alanında önde gelen uluslararası sertifikalandırma kurumlarından biri olan İngiltere Merkezli Lloyd's Sigortacılar Birliği eski başkanı Neil Smith, piyasadaki mevcut sigorta kurumları arasındaki rekabeti de göz önünde bulundurarak primler için öngörülen artışlara ilişkin herhangi bir yorumda bulunmaktan kaçındı.  

Smith, “Kısa bir süre öncesine kadar reasürans şirketleri, yük gemilerinin güzergahları Somali kıyılarından bir hayli uzak kalırsa, sigortalanan yükün nispeten güvende olduğundan yola çıkıyordu” diye konuştu. Smith, henüz Şubat ayında yaptığı açıklamada, “Ancak şu an durum değişti” yorumunda bulunmuştu.  

Denizcilik sektörü zor günler yaşıyor 

Bu arada mali kriz ve artan gemi kaçırma eylemleri, denizcilik sektörünü olumsuz etkiliyor. Zira krizle birlikte siparişlerde yaşanan düşüş, sektörün kazancını azaltıyor. Ayrıca kaçırma eylemleri yüzünden işletmelerin filolarındaki gemiler bazen aylarca alıkonuluyor. Somalili korsanların elinde halen farklı ülkelerden 13 gemiyle 220'nin üzerinde rehine bulunuyor.

Dubaili güvenlik uzmanı Olive Group’a göre, “2008 yılında en kârlı çıkanlar korsanlar” oldu. Uluslararası Denizcilik Bürosu'nun verilerine göre,  bu yıl Somali açıklarında 74 ayrı korsan saldırısı meydana geldi. Bu saldırıların 15'inde korsanlar saldırdıkları gemilerin kontrolünü ele geçirdi. Geçen yıl 111 ayrı saldırının meydana geldiği göz önünde bulundurulursa, Somali açıklarında tüm uluslararası güvenlik önlemlerinin artmasına karşın, bölgedeki güvenlik durumunun ciddiyetini koruduğunu hatta kötüleştiğini söylemek mümkün. 

Afrika boynuzunda yer alan ülkenin yaklaşık 3 bin kilometrelik sahil şeridi bulunuyor. Güvenlik uzmanları korsanların hâkimiyet bölgelerini güneye doğru genişlettiğini belirtiyor. Uluslararası Denizcilik Bürosu (IMB) Müdürü Pottengal Mukundan'a göre, korsanlarla mücadelenin tek yolu yine askeri müdahaleye devam edilmesi. Mukundam, “Somalili korsanlara karşı etkin mücadele ancak şu an Somali açıklarında görev yapan uluslararası savaş gemileriyle verilebilir. Korsanlar şimdiye kadar eylemlerini risksiz kazanç kapısı ve garantili gelir kaynağı olarak görüyordu. Şimdiyse durum değişti. Korsanlar artık kendi gemilerinin saldırıya uğrayabileceğinden kaygı duyuyor." diye konuşmuştu.   

BM:"Korsanlıkla mücadele gerekli" 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un, geçen ay BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporda, Somali açıklarında etkin olan ve milyonlarca dolar fidye karşılığında gemileri ellerinde rehin tutan 2 önemli korsan şebekesinin bulunduğunu belirtmişti.  

Somali sahilleri açıklarındaki korsanlık ve silahlı soygunla mücadelenin gerekli olduğu kaydedilen raporda, bunun Somali'de etkin bir hükümetin kurulması, siyasal uzlaşma, Afrika Birliği Barış Gücü'nün çabaları ve yasal düzenin güçlendirilmesiyle sağlanabileceği vurgulanmıştı.

Editör: TE Bilişim