Gazimağusa Limanı’ndan 15 Ocak tarihinde sigara yükü alarak Karabağ’a gitmek için limanda ayrılan Ukrayna bandıralı Queen Elizabeth isimli gemi, KKTC karasularından çıktıktan sonra yine Ukrayna bandıralı Tianjin 1 isimli gemiye yükünü boşalttı.

Yapılan sigara transferi sırasında imzalanması gereken “Limbo evrağı” gemi Gazimağusa Limanı’na döndükten sonra geminin acentesinin ofisinde düzenlenerek imzalandığı ve Liman Dairesi’ne verildiği anlaşıldı.

Polis Queen Elizabeth gemisinin kaptanı olan Sergiy Kaliman’ın da imzasının sahtelendiği üzerinde duruyor.

Mesele ile ilgili olarak Ukraynalı kaptan Sergiy Kaliman ve Ukraynalı tayfaları Lorıı Ivanov, Robert Sulim, Emin Sheikhmambetov ve Mykola Kononov, geminin acentesi olan ve Limbo evrağı üzerinde sahteleme yaptıkları öne sürülen Bosmar Ltd. Direktörü Levent Lama ve şirketin evrak işlerinden sorumlu personeli Ali Gürçam tutuklandı.

Polisin el koyduğu Queen Elizabeth isimli gemide çok sayıda sigara ele geçirildi. Gümrük memurları şimdi bu sigaraların kaçak olup olmadığını tespit etmek için sayım gerçekleştiriyor.

“Evrak sahteleme” ve “Sahte evrağı tedavüle sürme” suçlaması ile dün mahkeme huzuruna çıkarılan 7 zanlı aleyhine de üçer günlük tutukluluk emri alındı.

Gazimağusa Kaza Mahkemesi Ceza Davaları Yargıcı Banu Soyer’in huzurunda görüşülen tutukluluk duruşmasında İddia Makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Savcı Ahmet Özlemler Gazimağusa Polis Müdürlüğü Adli Şube Amirliği’nde görev yapan polis memuru Neyfel Ergün’ü tanık olarak dinletti.

Tanık polis, 15 Ocak 2013 tarihinde Queen Elizabeth isimli geminin sigara yükü alarak Karadağ’a gitmek için Gazimağusa Limanı’ndan ayrıldığını söyledi.

Polis memuru, geminin açıldıktan sonra KKTC karasuları dışında Tianjin 1 isimli gemi ile karşılaştığını ve sigara transferi yaptıklarını belirtti.

Transfer sırasında bu iki geminin sigara transferi yapıldığıyla ilgili olarak Limbo evrağı düzenleyip, mühürlemeleri ve gemi kaptanları tarafından imzalanması gerektiğini bildiren Neyfel Ergün, ancak bu evrağın transfer yapıldığı sırada düzenlenmediğini tespit ettiklerini kaydetti.

Queen Elizabeth isimli geminin Karadağ’a gitmeden geri döndüğünü ve KKTC’ye geldiğinde bu evrağın hazırlanarak geminin kaptanı olan zanlı 3 Sergıy Kaliman’a teslim edildiğini bildiren Ergün, daha sonra bu evrağın Serbest Liman ve Gümrük Müdürlüğü’ne verilerek tedavüle sürüldüğünü söyledi.

Mesele ile ilgili olarak zanlıların tutuklandığını ifade eden tahkikat memuru, Queen Elizabeth içerisindeki teknik cihazların ve sigaraların emare olarak alındığını, sigaraların kaçak olup olmadığının kontrolünün zanlıların lehine olacağını dile getirdi.

Zanlı 1 Levent Lama’nın şirketin sorumlusu olduğunu, zanlı 2 Ali Gürçam’ın da evrak işlerine baktığını ve gümrüğe evrakların verilmesinden sorumlu olduğunu açıklayan tanık polis, Sergıy Kaliman’ın geminin kaptanı, diğer zanlıların da mürettebat olduklarını kaydetti.

Söz konusu limbo evrağının açık denizde yapılması gerektiğine dikkat çeken polis memuru, söz konusu limbo evrağına gemi kaptanının olmadığı yerde imza atılarak sahtelendiğini dile getirdi.

Diğer gemi Tianjin 1’in kaptanı ile bağlantıya geçilemediğini ifade eden Ergün, gerekli kayıtların nasıl yapıldığını inceleyeceklerini söyledi.

Şüpheli 2 şahısın daha olduğunu ifade eden Ergün, bu iki şahsın söz konusu sahte evrakların düzenlenmesinde, mühürlenmesinde ve imzalanmasına katkıda bulunmuş olabileceklerini kaydetti.

Neyfel Ergün, zanlı 3 Sergiy Kaliman ve zanlı 2 Ali Gürçam’ın gönüllü ifade verdiğini, gemi kaptanı Kaliman’ın ifadesinde Limbo evrağının üzerindeki imzanın kendisine ait olmadığını beyan ettiğini söyledi.

Zanlılar aleyhine yürütülen sahte evrak düzenleme ve tedavüle sürme suçları ile ilgili yürüttükleri polis soruşturmasının yeni başladığını belirten Ergün mahkemeden zanlıların soruşturma maksatlı üçer gün süre ile poliste tutuklu kalmalarını talep etti.

Zanlıların avukatı İsmail Sağlamer ve Batur Sağlamer’in sorularını yanıtlayan Neyfel Ergün, evrak üzerindeki imzanın kendisine ait olmadığını zanlı 3 gemi kaptanı Sergiy Kaliman’ın da ifadesinde belirttiğine dikkat çekti.

Tahkikat memuru, söz konusu sahte evrağın zanlı 1 Levent Lama ve zanlı 2 Ali Gürçam’a ait ofiste atıldığını öne sürdü. Evrak üzerinde ilk atılan imzanın kaptan Kaliman’a ait olmadığını açıklayan polis memuru, daha sonra çoğaltılan sahte evrak üzerindeki gemideki sigaraları konu eden “pieces” ibaresinin “box” olarak değiştirilmesi için atılan imzanın kaptana ait olduğunu söyledi.

Avukat İsmail Sağlamer, soruşturmanın selameti açısından talep edilen 3 günlük tutukluluk talebine itiraz etmedi.

İsmail Sağlamer, söz konusu limbo evrağın nerede düzenlendiğinin önemli olmadığını iddia etti.

Yargıç Banu Soyer, zanlıların üçer gün süre ile poliste tutuklu kalmalarını emretti.

Binlerce paket sigara gemiye aktarıldı

KIBRIS’ın elde ettiği bilgilere göre, ilk beyanında 6 bin 415 box sigara taşıdığını beyan eden geminin, daha sonra 3 bin 188 adetini bir başka gemiye aktardığı ortaya çıktı. Gazimağusa Gümrük Müdürlüğü ile polis müdürlüğünün birlikte yürüttüğü operasyon sonucunda ortaya çıkarılan sigara kaçakçılığının mali boyutlarının henüz tespit edilemediği bildirildi.

Gümrük Müdürlüğü’nün, yine polisin yardımıyla dün akşam saatlerine kadar gemi içindeki sigaraların bir kısmını ambara aktardığı öğrenildi.

 

Editör: TE Bilişim