Shop&Miles Boat Show açıldı

Shop & Miles Boat Show, Pendik'teki Marinturk İstanbul City Port'ta açıldı.
    

Bu yıl 28'incisi düzenlenen ve ilk kez bir marinada gerçekleştirilen fuarda, yaklaşık 200 firma ve 600 marka ile 273 tekne, deniz tutkunlarının beğenisine sunuldu.

Fuarın açılışında konuşan Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinin ardından kurdurduğu Haliç Tersanelerinin, Venedik ile beraber Avrupa'nın en büyük iki tersanesinden biri olduğunu belirtti.

Denizcilik sektörünün krizden çok etkilendiğini dile getiren Naiboğlu, şunları kaydetti:

"Ama gerçekten, gemi inşa sanayinde Türkiye ilk 3 ülke olan Güney Kore, Japonya ve Çin'in ardından sipariş adedi olarak dünya dördüncülüğüne, tonaj olarak da ilk 10'un içine girip kendini ispat etmiş bir ülke. Denizcilikte Paris Mutabakat Zaptı'nda 2002 yılında kara listenin en dibinde olan ülkemiz 2006'dan önce gri listeye, bu yıl da beyaz listeye geçti. Mega yat yapımında ülkemiz ilk 3'lerde ilk beşlerde yer alıyor. 2002 yılındaki, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın gayretleriyle, Denizcilik Müsteşarlığında görev almış olan denizci sayısı yüzde 4 iken bugün yüzde 27 oranında. Bütün bu çalışmalar neticesinde denizciliğimiz bir noktaya geldi. Bir kriz var ama inşallah bu geçmiş parlak günlere önümüzdeki yıllarda yine ulaşacağız."

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş da, NTSR Fuarcılığı kutlayarak, bir fuarı 28 yıldan bu yana düzenlemenin kolay bir şey olmadığını söyledi. Yalçıntaş, Fuarda 200'den fazla firma ve 600 markanın yer aldığını dile getirerek, "Bugün tersanelerimizde 27 bin kişi çalışıyor, bu alandaki ihracatımız 2,6 milyar dolar. Gemi inşasının yanında mega yat yapımında da dünyanın 5 ülkesinden biriyiz" dedi.

İnsanlar ve toplum denizle buluşturulursa denizciliğin ileriye gideceğini vurgulayan Yalçıntaş, Marinturk İstanbul City Port gibi tesislerin, halkı denizle buluşturacağını ve bunun gibi tesisler sayesinde denizciliğin de ilerleyeceğini ifade etti.

En büyük 10 fuardan biri olacak

NTRS Fuarcılık Genel Müdürü Serkan Tığlıoğlu ise ilk kez uluslararası bir deniz fuarı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Boat Show markamızı yatçılık ve yelken sporunu sevilen bir hobi olması için teşvik eden, 8 bin kilometre sahil şeridi olan ülkemizin denizlerinin bilinçli kullanımını destekleyerek katkıda bulunan ana sponsorumuz Shop&Miles ile birleştirdik.

Bu sayede fuar, sadece Avrupa'da değil dünyadaki en büyük ilk 10 fuardan biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyecektir" diye konuştu.

Fuarın yatçılık sektörünün 600 markasını bir araya getirerek ilk defa 270'in üzerinde farklı tekneyi sergileme imkanı sağlayacağını dile getiren Tığlıoğlu, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar kara alanlarında gerçekleştirilen fuarlarımızda boyları en fazla 20 metreye kadar 100 adet tekne sergilerken, bu yıl denizseverlerin karşısına ilk defa boyu 50 metrenin üstünde olan mega yatlar da dahil toplam 270 farklı tekne sergilenmiş olacak. Shop&Miles Boat Show, proje ekibimiz tarafından 5 aylık kısa bir zaman diliminde 150 bin metrekareye yayılan bu fuarı yaratmayı başarmıştır. Bugün itibariyle dünyanın önde gelen ilk 45 fuarından biri olduğu, uluslararası Boat Show organizatörleri Federasyonunun onayı ile tescillenmiştir."

Marinturk Genel Müdürü Hakan Kavlakoğlu da, bu açılışla birlikte İstanbul City Port'un Türk yatçılık sektörünün vitrini haline geleceğini belirterek, bu marinanın son 20 yıl içinde İstanbul'da açılan ilk marina olduğunu söyledi.

Kavlakoğlu, marinada, denizde 756 bağlama yeri karada ise 80 teknelik çekek alanı ile 10-50 metre arasındaki teknelere hizmet verdiklerini, ayrıca tekne onarım-bakım hizmeti sunduklarını bildirdi. Açılışa, Pendik Belediye Başkanı Kenan Salih ile denizcilik dünyasından çok sayıda ziyaretçi katıldı. Konuşmalardan sonra birlikte kurdele keserek açılış yapan Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ve beraberindekiler, daha sonra pontonlara bağlı tekneler ile fuar alanına kurulan stantları gezdi.

Boat Show

Bugüne kadar Türkiye'de düzenlenen en büyük denizcilik fuarı olduğu belirtilen fuarda, boyları 3 ile 50 metre arasında, fiyatları 4 bin ile 12 milyon euro arasında değişen 273 tekne sergileniyor.

Deniz üstünde düzenlenmesi sayesinde bu yıl mega yatların da sergilenebildiği fuardaki en büyük tekne olan Misstour 170'in piyasa değeri 12 milyon avro olarak açıklandı.

Bu yıl 50 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen İstanbul Shop&Miles Boat Show'da ilk kez "Herkes Tekne Sahibi Olabilir" sloganı ile oluşturulan Fırsat Köşesi'nde ikinci el tekneler de uygun fiyatlarla satışa sunuluyor.

Fuarda, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı yetkililerinin görev yapacağı "Türk Bayrağına Geçiş standında" ise, fuarı gezmeye gelen yabancı bandıralı tekne sahipleri sunulan imkanlar hakkında bilgi alabiliyor ve isterlerse Türk Bayrağına geçiş için resmi başvuruda bulunabiliyor.

Fuar alanında, iki yıl süren dünya turunu 4 ay önce tamamlayan Yeşim ve Tonguç Tokol çifti de, tekneleri Yosun ile konuklarını ağırlıyor. Çiftin, seyahatleri boyunca çektikleri resimler de deniz tutkunları için sergileniyor.

Fuar alanına denizden gelmek isteyen İstanbul Shop&Miles Boat Show ziyaretçilerine IDO- Deniz taksiler hizmet veriyor. Deniz Taksiler ile fuara gelen ziyaretçiler giriş için ayrıca bir ücret ödemiyor. Ziyaretçilerin, 444 44 36 telefon numarasından Deniz Taksi Çağrı merkezini arayıp Marinturk İstanbul City Port- Pendik'e gitmek üzere taksi çağırabilecekleri kaydedildi. Fuar 26 Ekim Pazartesi gününe kadar açık kalacak.

Editör: TE Bilişim