İDO personeline yönelik eğitimin bir parçası olarak ilk kez uygulanan tatbikatta, İstanbul Boğazı’nda bir petrol tankeri kazası simüle edilerek, deniz yüzeyine dağılan petrol türevli atıklar kontrol altına alındı. Meke Denizcilik tarafından başarıyla verilen eğitim ve sonrasında gerçekleştirilen tatbikat, Shell ve İDO’nun kriz yönetimindeki başarısını ortaya koydu.

Tüm faaliyetlerinde çevre duyarlılığını ve iş emniyetini temel alan Shell, stratejik işbirliği yaptığı İDO’yla birlikte, İDO personeline verilen “Petrol Döküntüsüne Müdahale ve Kriz Yönetimi” eğitiminin devamı olarak İstanbul Boğazı’nda bir deniz tatbikatı düzenledi. Tatbikat öncesi, MEKE Deniz Temizliği ve Atık Toplama Hizmetleri Ltd. Şti ve ilgili uzmanları tarafından, 25 – 27 Ekim tarihleri arasında teknik ekipman destekli kriz eğitimi verildi. 

Alanında bir ilk olan bu uygulamada,  27 Ekim 2010 tarihinde M/V Accident adlı geminin, yüklediği petrolü varacağı noktaya taşırken, İstanbul Boğazı’na giriş yapması simüle edildi. Gemi, Arnavutköy açıklarına geldiğinde, bilinmeyen bir nedenle yakıt tanklarında bir sızıntı oluştu ve sanal olarak yaklaşık 100 ton fuel oil denize döküldü. Tatbikatta görev alan ekipler, kaza sonrası deniz yüzeyine dağılmış olan petrol türevli atıkları kısa sürede başarıyla deniz ve kıyıdan toplayarak, kirliliği kontrol altına aldılar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ve MEKE’ye ait römorkör, atık yağ toplayıcı, deniz süpürgesi, temizleme araçları başta olmak üzere geniş bir ekipman tatbikatta kullanıldı.

Shell & Turcas A.Ş. Kurumsal Şatışlar Müdürü Tayfun Özatalay, Shell’in tüm faaliyet ve yatırımlarında çevre duyarlılığının her zaman ön planda tutulduğunu belirterek, “Ürün ve hizmetlerimizin yanı sıra, faaliyetlerimizle de çevreye karşı duyarlı olmak, temel ilkelerimiz arasında yer alıyor. Ayrıca iş emniyeti ve sağlık konuları da  titizlikle uyguladığımız çalışma prensiplerimizden biri.  Stratejik ortağımız İDO personeline bu eğitimi verirken, Meke Denizcilik’in desteğiyle İstanbul Boğazı’nda ilk kez uyguladığımız bu tatbikatla, hem çevre duyarlılığımızı, hem iş emniyeti ilkelerimizi test ettik ve elde ettiğimiz kusursuz sonuç nedeniyle gurur duyduk” dedi.

İDO Basın Müdürü Tolga Uyar ise stratejik işbirliği çerçevesinde İDO personeline uygulanan eğitimin başarı ile tamamlanmasından sonra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri’nin de destek verdiği tatbikatta, kriz bilgisinin pratik uygulamasını test etme imkanı bulduklarını söyledi. Bu tür kazaların hiçbir zaman yaşanmamasını temenni eden Uyar, bu aksiyonlarla İDO - Shell işbirliğinin daha da güçlendiğini vurguladı.

Editör: TE Bilişim