Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye'nin, Rus ve Hazar petrollerinin taşınmasında tercih edilmesi için ısrar ettiği Samsun - Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın yapımında Çalık Enerji'nin görevlendirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararnamesini imzaladı.

Uzun süredir tartışmalara neden olan ve sonunda Bakanlar Kurulu tarafından Çalık ve İtalyan ENI ortaklığının yapmasına karar verilen Samsun - Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi için nihai karar Cumhurbaşkanı tarafından verildi. Hükümete yakın olarak bilinen Çalık Grubu'nun projesi, rotasının diğer projelere göre daha uzun ve daha maliyetli olması gerekçesiyle tartışmalara neden olmuştu. Kararname, Sezer'in imzalamasının ardından Çankaya'dan Başbakanlığa iletildi.

1 milyar dolar cepte
Hattın maliyeti yaklaşık 1.5 milyar dolar olarak öngörülüyor. Kararnameye göre, hat üzerinde fizibilite çalışmalarına başlayan Çalık - ENI ortaklığına çalışmalarını tamamlamak için altı ay süre verildi. Projenin finansmanı için başka firmalarla da temas halinde bulunan Çalık Grubu 1 milyar doların hazır bulunduğunu daha önce açıklamıştı.

Çalık'ın fizibilite çalışmalarını tamamlayarak en kısa zamanda boru hattının inşasına başlaması bekleniyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim