“Seyit onbaşı sualtına indi”

Dünyanın ilk sualtı savaş müzesi Saros Körfezi’nin derinliklerinde kuruldu. Gökhan Karakaş'ın haberine göre, Çanakkale ve Edirne illeri arasındaki Saros Körfezi’nin Erikli Sahili açıklarına “Seyit Onbaşı” ve “Yaralı Anzak askerini taşıyan Türk Sıhhiyeci” gibi 12 heykel indirildi.

Heykellerin trol  ağları tarafından parçalanmasını önlemek içinde çevresine beton bloklar yerleştirildi. Sualtındaki heykellerin Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıldönümü olan 2015’de bölgeye geleceği düşünülen 100 binden fazla Avustralyalı ve Yeni Zelandalı’nın büyük ilgisini çekmesi bekleniyor. Milliyet ekibi, heykellerin sualtına indirilmesine eşlik etti.

Dünyanın ilk sualtı savaş tarihi müzesi

Dünyanın kendini temizleyen ender denizlerinden birine sahip olan Saros Körfezi, ilk kez bir savaşın sualtında anlatıldığı kıyılara da sahip oldu.

Çanakkale Savaşları’nın 100.yılı olan 2015’te dünyanın en büyük anma toplantısının gerçekleşeceği bölgeye yaklaşık 100 bin ANZAK(Avustralya ve Yeni Zelandalı) gelmesi bekleniyor. Avustralya yada Yeni Zelandalı Hollywood yıldızlarının(Russel Crowe, Mel Gibson, Nicole Kidman) da gelmesi hedeflenen etkinlikler öncesinde Çanakkale Savaşları’nın anlatıldığı heykeller sualtına indirildi.

Çalışmalarına 3 yıl önce başlanan Saros Yapay Resif Projesi'nin ikinci etabı olan heykellerle savaşın sembol kahramanları büyük boyutlarda meydana getirildi. Edirne Keşan’a bağlı Erikli Sahili’nde kurulan merkezde 3 yıldır çalışan 4 heykeltraş, öncelikle Seyit Onbaşı’nın tamamlanması için uğraştı. Sırtında taşıdığı 250 kg’lık top mermisi ile hatırlanan Seyit Onbaşı’nın yüz ifadesini en iyi şekilde yansıtmak için çabalayan heykeltıraşlar 6 kez heykeli değiştirdi.

Demir iskelet üzerine özel karışımlı betonla yapılan Seyit Onbaşı heykeli Çanakkale Savaşları’nın sualtında anlatıldığı ilk sembol oldu. Dana sonra yaralı ANZAK askerini taşıyan Türk sıhhiyeci eri için çalışıldı. Anzak askerini omzuna alan Türk sıhhiyeci için de yaklaşık 1 ton özel karışımlı beton kullanıldı.

Milliyet ekibi de sualtına indi

Projenin koordinatörü Savaş Yapman yönetimindeki heykeltıraşlar daha sonra dürbünle nişan alan Türk askeri, dinlenen erler, topçu erleri, makineli tüfekler ve top bataryaları hazırlandı. Top bataryaları ve makineli tüfekler için birebir ölçülerde iskeletler hazırlandı. 12 heykel ve silahlar geçtiğimiz günlerde Milliyet Ekibi’nin de katımlıyla Erikli Sahili Uzunkum Mevkii’nde derinlere indirildi. Proje koordinatörü Savaş Yapman, “Dünyada bu kadar büyük kahramanlıklarla anılan ve onlarca ülkenin askerlik tarihine geçen başka bir  savaş yok. Saros Körfezi canlı çeşitliliği kadar zengin tarihi ile de bilinmeli diye düşündük. Meksika ve ABD’de örnekleri olan sualtı müzelerini biz ulusal tarihimizi anlatarak geliştirmek istedik. Dünya tarihine geçen Çanakkale Savaşları’nı heykellerle anlattık ve ilk kez bir savaşı sualtına indirdik. Ulusal tarihimizi derinlerde hatırlattığımız için gururluyuz. Topraklarıma gelen ANZAK askerlerinin torunlarına savaşın yok ediciliğini ve Türk askerinin kahramanlığını sualtında da anlatacağız” dedi.

Top bataryaları, makineli tüfekler ve Seyit Onbaşı

Savaş Yapman, 12 heykel ve savaşın yarattığı yıkımı anlatan top bataryaları ve makineli tüfeklerin dibi tarayarak balık avlayan trolcülerden korumak için çevresine beton bloklar yerleştirdiklerini belirtti.

18-20 metre derinliğe konulan heykellerin çevresindeki beton bloklarla birlikte körfeze büyük canlılık katacağı düşünülürken özellikle 2015’te ki anma törenlerinde çok sayıda Avustralyalı ve Yeni Zelandalı sualtı tutkununu da kendine çekeceği düşünülüyor.

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ise, “Bu proje bölgemize hayırlı olsun. Yapay resiflerimiz balıkların artışını sağlıyor. Önemli olan bunları korumak. Gelibolu Yarımadası Türk Tarihi bakımından çok önemli. Bu ülke insanının tarih sahnesinde tekrar dirilişinin kahramanlarıyla dolu. Dolayısıyla Seyit Onbaşı’nın suyun altına indirilmesi bu kahramanlığı hatırlamamızda çok önemli. Değerlerimizi gelecek kuşaklara taşımak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu bölge bir cazibe merkezi haline gelecek” dedi.

Editör: TE Bilişim