Sinop Üniversitesi (SÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nin bilimsel çalışmalarında kullanılmak üzere yaptırılan ve 3 milyon 325 bin TL'ye mal olan Türkiye'nin ilk yerli araştırma gemisi 'Seydi Ali Reis' Sinop'un Türkeli ilçesinde düzenlenen görkemli bir törenle denize indirildi. 

İlçeye bağlı Güzelkent beldesinde faaliyet gösteren Erdoğan Tersanecilik tarafından yapımı tamamlanan araştırma gemisinin suya indirilişi nedeniyle beldede tören düzenlendi. Törene Vali Dr. Ahmet Cengiz, AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Osman Coşkun, AK Parti Sinop İl Başkanı Cengiz Tokmak, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Sinop Valisi Ahmet Cengiz, araştırma gemisinin önemli bilimsel çalışmalara imza atacağını söyledi. Cengiz, "Sinop, denizcilik potansiyeli açısından zengin bir bölge. Özellikle balıkçılık konusunda önder illerimizden biri. Bunu akademik ve bilimsel olarak sürdürülebilir kılmak, ülkemizin ekonomisine daha fazla katkı yapmasını sağlamak hepimizin görevi olmalı. Araştırma gemimizin hem ülkemiz bilimine, hem de dünya bilimine büyük katkılar yapmasını diliyorum'' dedi.

AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy da konuşmasında Türkiye'nin artık tüm yönleriyle kendi kendine yetebilen, teknolojik gelişmelere kayıtsız kalmayan ve yönde adım atabilen güçlü bir ülke haline geldiğini söyledi. Sinop Üniversitesi'nin bilimsel olarak önemli bir adım attığını belirten Ersoy, bilim ve araştırmaya hizmet edecek olan araştırma gemisinin hayırlı olmasını diledi. Mehmet Ersoy, "Bugün bir ilkin Sinop ilimizde gerçekleştirilmiş olmasından, Sinop üniversitemizin böyle güzel bir olaya mührünü vurmuş olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Tümüyle Türk bilim adamlarının vermiş olduğu bir emekle, bir araştırma gemimize sahip olmaktan ve bugün bu gemimizi suya indirilmesine hep birlikte tanıklık etmekten çok büyük keyif aldık" diye konuştu.

Üniversite olarak büyük mutluluk duyduklarını belirten Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan'da geminin teknik özellikleri hakkında bilgi verdi. Araştırma gemisinin 22 metre uzunluğunda, 135 groston ağırlığında ve 7,5 metre genişliğinde son teknoloji ile donatılan bir gemi olduğunu belirten Bircan, araştırma gemisinin hem Türk kara sularında, hem de uluslararası sularda araştırma yapabilecek özellikte olduğunu söyledi. Prof. Dr. Bircan sözlerini şöyle sürdürdü, ''Gemimizde tatlı su deposu olduğu gibi, deniz suyunu tatlı suya çevirebilecek sistemin de mevcut. Gemi 10 gün boyunca hiç karayla bağlantısı olmadan Karadeniz'in fiziki biyolojik özelliklerini araştırabilecek donanıma sahip. Bilim adamlarımızı 10 gün süreyle barındırabilecek ekipmanlarımız var. Gemide iki tür laboratuvar bulunmakta. Birincisi ıslak, diğeri kuru laboratuar. Alınan bilgilerin bilgisayar ortamına aktarıldığı kuru laboratuvarımıza, denizden alınan ürünlerimizin boylarının ve çeşitli özelliklerinin ölçülebilecek olanların da ıslak laboratuvar dediğimiz bölümde incelemelerde bulunulabilecek. İlk Türk yapımı araştırma gemisi olan Seydi Ali Reis, tamamen üniversitemiz de çalışanlarımızın ve mühendislerimiz tarafından geliştirilmiştir'' Tören, plaket töreni, kurban kesimi ardından geminin alkışlarla denize indirilmesiyle son buldu. Program ardından araştırma gemisine binen protokol üyeleri denizde bir süre tur attı. 
Editör: TE Bilişim