Sel sularındaki tehlike!

İstanbul'da yaşanan yoğun yağışın ardından uzmanlar sel sularındaki tehlikeye karşı uyarıda bulundu.

Bugün yaşanan yoğun yağışın ardından birçok yerde sel suları birikti ve şehir içinde sel sularından göller oluştu. Enfeksiyon ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu sel sularının kanalizasyonla karışması durumunda bağırsak enfeksiyonları görülebileceğini belirtti ve uyarılarda bulundu: 

Sel sularının farkında olmadan yutulması gibi durumlarda bağırsak enfeksiyonları görülebilir. Suların kanalizasyonla karışması halinde tehlike yaratan şeylerden bir tanesi de hayvanların dışkıları ve ölülerinden çıkan mikroorganizmalar... 

Bu sularla çıplak el ve ayakla temastan kaçınılmalı. Sel suları ile temas edilmesi durumunda hemen temas edilen yerlerin yıkanması gerek.

Bu sularla temas halinde bağırsak enfeksiyonları veya deride enfeksiyonlar görülebilir. 'Mutlaka enfeksiyon olacak' diyemeyiz ama düşük de olsa bu tür riskler var. Sellerden sonra bu tür bakteriyel enfeksiyonların arttığına dair raporlar mevcut. Bu enfeksiyonların tedavi edilebilir ancak kanser gibi bağışıklığı baskılanmış olan hastalarda daha ağır seyreder.

Ayrıca, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, afete dönüşen yağışlar hakkında yaptığı değerlendirmede,  "18 Temmuz sabahı saat 12:00'ye dek metrekare başına 91 kg yağış düştü, bu yağış değeri son 106 yılın en yüksek 3. Yaz yağış değeri oldu. Bu da son yıllarda görülen iklim değişikliğine bağlı yağış düzensizliklerine eklenen bir ekstrem olarak kayıtlara geçti. Bu yağış çok sık rastladığımız bir yağış biçimi değil. Kuzey'den gelen serin hava ve yüksek deniz suyu sıcaklıkları birleşince "süper hücre" dediğimiz yapılar oluşuyor ve bu da bugün yaşadığımız türden şiddetli yağışlara neden oluyor" dedi. (DHA)

Editör: TE Bilişim