Denizcilik sektöründen belli başlı arm atörlük firmaları, 4922 Sayılı Denizde can ve Mal Koruma Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması hakkında Kanun Taslağı'nın getirdiği değişikliklerin Türk Bayrağından kaçışa neden olacağını savunan bir dilekçeyi Deniz Ticaret Odası'na göndererek Yasada yapılacak değişikliklerde göz önüne alınmasını talep ettiler.

Getirilen değişikliklerle 'Çifte Cezalandırma'nın önünün açıldığı savunulan yazıda, bu sistemin ileri seviye denizcilik ülkelerinde benzeri olmayan bir uygulama olduğu görüşü dile getiriliyor.

Uygulamanın Türk gemilerine yönelik olmasının yabancı bayraklı gemilere imtiyaz tanımak anlamına geleceğine değinilen yazıda, "Bu tip cezalar yokken Beyaz Bayrağa geçmiş bulunan bir sektör için bu uygulamaya neden gerek duyulduğu anlaşılamamıştır" deniliyor.  Yazıda ayrıca taslak eğer bu şekilde yasalaşırsa, elde edilecek kazanımın yitirilecek milli sermaye ve değerlerin yanında çok cüzi kalacağı ifade ediliyor.

Yazıda, "Türk Denizciliğinin gelişmesinin önündeki en önemli engel olan kalifiye eleman eksikliğinin giderilmesi yönündeki çalışmalar çok daha müspet neticeler getirecektir" deniliyor.

Şu ana kadar 40  armatörlük şirketince imzalanan yazı 16 Aralık 2011 tarihini taşıyor. Yazı imzaların tamamlanmasıyla gerekli girişimlerin yapılması için Deniz Ticaret Odası'na gönderilecek.

Editör: TE Bilişim