Türk denizcilerin feryadı

15 Eylül’de Ceuta açıklarında karaya oturan gemi, kurtarılmasının ardından limana çekilmişti. Karaya çıkmalarına izin verilmeyen denizciler İngilizce, “Eve gitmek istiyoruz” pankartı açtı.

İspanya, sodyum sülfat taşıyan bir Türk gemisini, kimyasal madde taşımak için gerekli koşullara sahip olmadığı gerekçesiyle alıkoydu. Günlerdir gemide tutulan 15 Türk denizci eve dönmek istiyor.

İspanya ile Fas arasındaki Cebelitarık Boğazı’nın Afrika tarafındaki İspanyol kenti Ceuta Limanı’nda bekletilen “Rhone” adlı Türk bandıralı gemide iki haftadır insanlık dramı yaşanıyor. İspanya basınında yer alan haberlerde 15 Eylül’de karaya oturduğu açıklanan ve 3 bin 200 ton sodyum sülfat taşıdığı belirlenen Türk gemisinin sahibine ulaşılamadığı belirtildi. Kimyasal madde taşımak için gerekli özelliklere sahip olmadığı gerekçesiyle yola çıkmasına izin verilmeyen gemideki 15 Türk mürettebatınsa karaya çıkması engelleniyor. Gıda yardımı yapılmasına rağmen 15 Türkün sağlık durumunun kötüye gittiği, önceki gün Kızılhaç’tan bir heyetin gemiye çıkarak mürettebatı sağlık kontrolünden geçirdiği belirtildi. Kızılhaç yetkilileri, mürettebatın aşırı yorgunluk ve soğuk algınlığından halsiz düştüğünü ve morallerinin son derece kötü olduğunu açıkladı.

Bu arada, İspanya Dışişleri Bakanlığı’nın durumu Madrid’deki Türkiye Büyükelçiliği’ne bildirdiği, elçiliğin mürettebatla telefon görüşmesi yapmasına rağmen soruna çare bulamadığı belirtiliyor.

İspanyol EFE ajansı, Rusya’dan yola çıkarak Türkiye’ye gitmekte olan geminin alıkonulmasından önce, 28 gündür denizde seyir halinde olduğunu duyurdu. Ajans ayrıca, mürettebatın İspanyol yetkililere çağrıda bulunarak kendilerini Türkiye’ye göndermeleri için yardım etmelerini istediklerini yazdı.

El Pueblo gazetesine bir açıklama yapan, Türkiye’nin Madrid Büyükelçiliği’nde görevli Konsolos Ali Emre Özen, kimyasal madde taşıyan geminin yoluna devam edebilmesi için gerekli fiziki şartları taşıyabilmesi, 3 bin 200 ton sodyum sülfat içeren kimyasal maddenin geleceği ve mürettebatın durumunu değerlendirdiklerini söyledi.

Bu arada Türk mürettebatın 3 aydır maaş alamadığı da öğrenildi. Geminin ayrıca Rusya’dan yola çıkmadan, parasını ödemeden limandan ayrıldığı için soruşturma açıldığı da gelen haberler arasında.

Editör: TE Bilişim