Denizcilik sektöründe tedirginlik

Deniz ticaretinde navlun fiyatlarında düşüş trendine girilmesi Türk denizcilik sektörünce yakından takip ediliyor...

MDTO Genel Sekreteri Atahan Çukurova, Çin'in dış ticaretinin büyümesine paralel olarak özellikle demir-çelik ticaretine ağırlık vermesinin denizcilik faaliyetlerini canlandırdığını ve bu durumun da navlun fiyatlarında yükselmeye yol açtığını söyledi.

Denizlerde can ve mal emniyetine yönelik alınan önlemlerle bu açıdan daha güvenli olan çift cidarlı gemilere yönelindiğini ve Uluslarara¬sı Denizcilik Örgütü'nün getirdiği yasakların, yaşlan¬mış olanların çalışamaz konuma getirdiğini ifade eden Çukurova, şunları kaydetti:

"Bu nedenle mevcut dünya deniz ticaret filosu yetersiz kalmaya başladı. Bu da navlunların yükselmesinde önemli güvenilir bahis siteleri bir faktör oldu. Böylece tersaneler yeni gemi siparişleriyle doldu ve sektör altın çağını yaşadı. Navlun ücretleri de bu dönemde yüzde 100'ün üzerinde arttı."

Çukurova, yüksek navlun ücretlerinin 2005'in son aylarında düşüşe geçtiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Çin'in dış ticaretindeki duraklama ve yeni gemilerin devreye girmesiyle filolarda bir doyum gözleniyor. Bu arada, denizdeki can ve mal emniyeti doğrultusunda Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün verdiği kararlar paralelinde bir kısım eski gemilerin devreden çıkması da devam ediyor. Ancak, yeni gemi siparişlerinin zamanında karşılanabileceği beklenmediğinden bu düşüşün devam etmeyeceğini düşünüyoruz."

Çukurova, 2007 yılına kadar sektörde çok düşük navlun ücretleri beklemediklerini de sözlerine ekledi.

(GÜNBOYU)

Editör: TE Bilişim