Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair Tüzük Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türk Boğazları'ndan uğraksız geçiş yapan gemiler, zorunlu gereksinimleri karşılanmak üzere, Trafik Kontrol Merkezinden izin almak şartıyla demirleme yerlerinde ilgili kuruluşların gözetimi altında serbest pratika almaksızın 168 saat kalabilecek. Daha önce bu süre 48 saatti.

DenizHaber.Com bu konuda sektörden önemli isimlerin görüşlerini aldı. Genel hava bu değişikliğin mimarları olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Müsteşar Suat Hayri Akar görülüyor ve sektör temsilcileri özellikle bu iki isme ve Bakanlık bürokratlarına teşekkür ettiler. 

İşte görüşler:

Salih Zeki Çakır: "Kazanan denizciliğimiz ve ülkemiz oldu"

DTO önceki dönem Başkan Adayı ve Değişim Grubu Lideri Salih Zeki Çakır; Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğünde yapılan değişiklik ile bekleme süresinin 2 günden 7 güne çıkarılması konusunda DenizHaber.Com'a yaptığı açıklamada; "Kazanan denizciliğimiz ve ülkemiz oldu" dedi. 

Salih Zeki Çakır, şu ifadeleri kullandı:

"Bu düzenleme sektörü hem dogrudan hem de dolaylı teşvik etmek amlamına gelmektedir. Hükümetin denizciliğimize yaptığı ilave bir katkı sayıyoruz. Mal ve hizmet ihracatını artıracak bir düzenleme. Armatör ve tedarikçilere ve işletme firmalarına operasyonel kolaylık sağlayacaktır. Bu düzenlemenin uluslararası denizcilik kamuoyuna etkin bir şekilde duyurulması gerekiyor. Bunun için özel bir kampanya yapılmalı.  İlgili Oda ve STK'lar vasıtasıyla, Uluslararası medya kuruluşlarına açıklama gerekir.
Gemi adamı seyahat acenteliği yapan firmalar haberdar edilmeli. Özellikle uzakdoğu firmalar süre yetersizliğinden personel değişikliklerini başka bölge limanlarından yapmaktaydı Yedek parça teslimleri de başka limanlara yönlendirilmekteydi. Kazanan denizciliğimiz ve ülkemiz oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Darısı denizciliğimizin önünü açacak diğer düzenlemelirin başına."

Salih Zeki Çakır, ayrıca "Transit geçen ve limanlara uğrak yapan gemi sayı ve tonajı dikkate aldığımızda kalış süresinin uzamasıyla yıllık bazda ortalama usd 300-400 milyon usd gelir elde edileceğini hesaplamaktayız" dedi.

KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kocabaş: "Değişiklik hayırlı olmuştur"

KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kocabaş "Türk denizciliğinin önemli sorunlarından biri olarak çeşitli platformlarda derneğimizin 1. ve 2. dönem başkanlığını yapmış olan, derneğimiz Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Salih Zeki Çakır tarafından dile getirilen Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü’nde yer alan ve sektör tarafından 48 saat uygulaması olarak bilinen düzenlemede değişikliğe gidildi" diye başladığı açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü’nde yapılan değişiklikle 48 saat olarak belirtilen demirleme süresi Bakanlar Kurulu Kararı ile 168 saate çıkarılmış ve karar Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Bu uygulamadan en çok mağdur olan kesimlerden biri olarak, yapılan değişikliği sektörümüz, yan sanayimiz, tedarikçilerimiz, ekonomimiz ve ülkemiz adına çok hayırlı buluyoruz. Öncelikle Türk ve yabancı armatörlere operasyonel kolaylık sağlayacak olan ve aynı zamanda gemilere mal ve hizmet üreten tedarikçilerimize Türk firmalarımıza önemli kazançlar sağlayacak olan düzenleme, Türk ve dünya denizciliğine hayırlı olsun. Derneğimizin talebini yerinde bulan ve bu değişikliğin gerçekleşmesinde katkısı olan başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımıza ve Bakanlar Kurulumuza, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarımıza, Müsteşar Yardımcımıza ve Genel Müdürlerimize, emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunarız."

TOBB Başkan Vekili Halim Mete: "Sayın Bakanımıza ve Müsteşarımıza teşekkür ediyoruz"

TOBB Başkan Vekili Halim Mete ise, konuyla ilgili DenizHaber.Com'a yaptığı açıklamada, şunları söyledi:  

"Uğraksız bekleme süresinin 48 saatten 168 saate çıkması için büyük emekler sarfettiğine yakınen şahit olduğum UDHB Müsteşarı Sayın Suat Hayri Aka kardeşimize teşekkür ediyorum. Tabii ki denizci Bakanımız Sayın Ahmet Arslan'a de teşekkür ediyoruz. Ayrıca yıllardır hiç bezmeden 48 saat konusunun düzeltilmesi için uğraş veren, talepte bulunan Deniz Ticaret Odası yöneticileri ve tüm denizci dostlarımıza da ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Sağ olsunlar .. Artık gemimizin kıçında yazan limanda (evimizin önünde) makul bir süre, para ödemeden kalabileceğiz."

Editör: TE Bilişim