Şehitler için 150 mil kürek

Çanakkale Kara Savaşları’nın yıldönümünde 102 yıl önce hayatını kaybeden Türk ve Avustralya askerlerini anmak isteyen İlker ve Gülhun Gürbüz çifti, İstanbul’dan Gelibolu’daki Anzak Koyu’na kadar kürek çekecek...

25 Nisan, tarihin en kanlı çarpışmalarının yaşandığı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün kazandığı ilk büyük cephe muhaberesi olan Çanakkale Kara Savaşları’nın 102’nci yıldönümü. Vatanlarını savunmak için Anadolu’nun her yerinden Çanakkale’ye gelen yaklaşık 120 bin Türk askerinin şehit olduğu çarpışmaların anısına her yıl kürek çekerek Çanakkale’ye giden Gürbüz çifti, önümüzdeki günlerde yola koyulacak. İlker Gürbüz ile Gülhun Gürbüz’ün üç yıldır sürdürdüğü yolculuk yine İstanbul’dan başlayacak ve Gelibolu’daki Anzak Koyu’nda sona erecek. Kano ile 150 deniz mili (277 km) kürek çekerek 7 günde koya varmayı planlayan çift geceleri sahilde kanolarının yanında kamp yapacak.

Gürbüz çifti, neden geldiklerini öğrenemeden hayatını kaybeden yaklaşık 130 bin askerin anısına Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelecek binlerce gencin ‘Şafak Ayini’nde buluşacağı Anzak Koyu’na kadar bir kanoda kürek çekecek. 

  Şehitlere vefa borcu

İlker Gürbüz, büyük dedesini yıllar sonra Çanakkale Şehitliği’nde bulduktan belirterek şunları söyledi: “Kastamonu Cide’den 400 askerle birlikte Çanakkale’ye gemiyle getirilen dedem 25 Nisan’daki büyük çıkarma sırasında yaralanmış ve hastanede şehit olmuş. Biz onu 100 yıl sonra bulduk. Anneannemin babası olan Osman oğlu İbrahim vatanı için gözünü kırpmadan şehit olurken biz de ona borcumuzu ödemek istedik. Şimdi her yıl Cideli Osman oğlu İbrahim ve şehit olan 120 bin Türk askeri için kürek çekerek Gelibolu’ya gidiyoruz.”

Gülhun Gürbüz ise, “Anlamsız savaşların olmadığı bir dünya isterken kürek çekerek vardığımız Gelibolu’nun böylesi bir savaşın son yaşandığı topraklar olmasını umuyoruz” diye konuştu.

Gökhan Karakaş/Milliyet

Editör: TE Bilişim