Şehir içinde hız limiti 70'e çıkıyor

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 8 bakanlığın katılımıyla oluşturulan ve 10 yıldır bir araya gelemeyen Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu'nu önümüzdeki günlerde toplayacak. Kurulun gündeminde hız limitlerinin düzenlenmesi konusu da yer alacak. Otoyollarda hız limitinin 120 km'ye çıkarılması tartışılacak konular arasında bulunuyor.
Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu, trafik kazalarını önlemek, can ve mal kaybını en aza indirmek, yaya, araç ve hayvanların karayolları üzerindeki hareketlerinin belirlenmesi amacıyla 1997 yılında kuruldu. Başbakan'ın başkanlığındaki kurul, Adalet, İçişleri, Maliye, Milli Eğitim, Bayındırlık ve İskan, Sağlık, Ulaştırma, Çevre ve Orman bakanları ile Jandarma Genel komutanı, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı müsteşarı, Emniyet Genel müdürü ve Karayolları genel müdüründen oluşuyor. Kurul, aradan geçen on yıllık dönemde sadece iki kez Mesut Yılmaz'ın başbakanlığındaki 55. hükümet döneminde toplanabildi. İlk olarak 1 Eylül 1997'de bir araya gelen kurul, ikinci toplantısını 4 Mayıs 1998'de yaptı. Yasaya göre, kurulun yılda iki kez olağan, Başbakan'ın isteğiyle de olağanüstü toplanması öngörüldü.

Göreve geldiğinde ilk iş olarak trafik güvenliğine el atan Bakan Beşir Atalay, tüm kamu kurumlarını harekete geçirmek için kolları sıvadı. İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alim Barut imzası ile 8 bakanlık ile ilgili kurumlara gönderilen yazıda, trafik sorununa çözüm bulunması amacıyla kurulun gündemine alacağı konuların tek tek belirlenmesi istendi. Edinilen bilgilere göre, karayollarında hız limitlerinin yeniden ayarlanması ve bu limitlere harfiyen uyulması kurulun gündeminde. Kurul, bu amaçla şehir içi mücavir alanda yer alan hız limitlerini saatte 50 km'den 70'e, otoyollar ve bölünmüş yollardaki limitleri ise saatte 90'dan 120 km'ye çıkarmayı hedefliyor. Sürücülerin yeniden belirlenen bu hız limitlerine harfiyen uymaları sağlanacak. Uymayanlar, limitleri zorlayanlar hakkında anında cezai işlem uygulanacak.

Kurul, trafik güvenliğinde görev yapan personele tazminat verilmesini de ilk toplantısında ele alacak. Trafik polisleri ve sağlık personeline görevleri nedeniyle tazminat verilmesi planlanıyor. Toplantıda Meclis'te bekleyen Karayolu Güvenliği Kanunu da kurulun gündemine alacağı konular arasında. Trafik kazalarının önlenmesi amacıyla yapılması planlanan yasal düzenlemeler de kurulda ele alınacak.

Zaman

Editör: TE Bilişim