Sedef Gemi, ropax ve Ro-Ro da inşa etmeye başlayacak

Sedef Gemi İnşa Tersanesi Genel Müdürü Cumhur Kuter, konteyner ve kuru dökmeyük gemilerinin yanında daha kompleks gemilere de yöneldiklerini söyleyerek 'Böylece eğitimi ve yatırımın verimlilik ve geri dönüş yapısını en üst seviyeye çıkartmayı esas alıyoruz. Bu doğrultuda Ro-Ro, ropax gemiler ön plana çıkmaktadır' dedi.
 
Hamburg SMM Hamburg Fuarı'na Turkon Holding stendiyle katılan Sedef Gemi İnşa Tersanesi'nin 180,000 dwt'luk kuru dökmeyük gemisi serisiyle tanıtma ağırlık verdiği görüldü. Çok doğru bir planlamayla 180,000 dwt'luk kuru dökmeyük gemileri inşaatını programa alarak gerçekleştirmeye başladıklarını belirten Sedef Gemi İnşa Tersanesi Genel Müdürü Cumhur Kuter, şöyle devam etti; "Adeta Türk gemi inşa tersaneleri 30 bin dwt'dan daha yüksek tonajlarda gemi inşa edemez gibi bir genel kanı yaratılmıştı. Hatta birkaç yıl evvel bir Türk armatörlük firması Türkiye'de konteyner gemisi inşaatını dahi reddederek Alman tersanelerine sipariş vermişti.

Sedef Gemi İnşa Tersanesi olarak seri halde konteyner gemileri inşa ediyoruz. Kapasiteleri 1880 teu'ya yükselttik ve üçüncü gemiyi de teslim noktasındayız. Hedefimiz önce 2500 teu'luk konteyner gemiler. Bunları da yakın bir süreçte gerçekleştirdiğimizi göreceksiniz. Bir diğer atılımla 5500 teu'luk gemilere yönelmemiz de mümkündür. Bu değişime açığız ve uluslararası konteynerli taşımacılık firmaları Sedef'in kalitesini, yüksek verimlilikle üretim yaptığını, rekabetçi koşullarda, iş sağlığı ve işçi güvenliği konularındaki en ileri önlemlerle çalıştığını görmektedirler. Değil ki Sedef olarak tanıtıma büyük öncelik vermekteyiz. Bu amaçla yurtdışı fuarlarda yer aldığımız gibi, karşılıklı görüşmelerle de Sedef'i anlatmaktayız. Ben bunları söylerken, Sedef Gemi İnşa Tersanesi'nin 180,000 dwt'luk gemileri inşa edebilen, fakat aynı zamanda çok yüksek kalitede konteyner gemileri de inşa eden bir adres olduğunu belirtmek istiyorum."
 
Yabancıların dikkatini Türkiye'ye çektik

Çok ciddi yatırımlarla Sedef Gemi İnşa Tersanesi'nin son derece ciddi bir teknik altyapıyı gerçekleştirmiş olduğunu vurgulayan Cumhur Kuter NK'dan 180,000 dwt'luk gemilerin çelik tekne ile ilgili tüm onaylarının geldiğini belirterek şunları söyledi; "Birkaç küçük ayrıntı üzerinde çalışılmakta. Bunların arasında yaşam mahalleri gibi ayrıntıları bulunmakta. Bu proje üzerinde iki yıldır çalışma yürütüyoruz. Ana ve yardımcı makinelerin ve diğer donanımların anlaşmaları da yapıldı. Planımıza göre aralık ayında saç kesimine başlıyoruz. 2009'un Nisan ayında birinci gemiyi teslim edeceğiz. Büyük gemi inşa etmenin sonu olmadığı bilinciyle hareket ederek, Capesize kuru dökmeyük gemisinde çok daha güçlü bir geleceği saptadığımız için böyle bir projeye yöneldik. Biz herkesten daha hızlı hareket ederek uluslararası kuralların en son uygulamalarını bu gemide gerçekleştirerek de bir öncülük tesis etmiş olmaktayız. Böylece yabancıların dikkatini Türkiye'ye çektik.
 
Konteyner gemilerinden Ro-Ro gemilerine

Holdingimizin vereceği karar doğrultusunda gelecekte inşa edeceğimiz gemi tiplerinin daha büyük konteyner gemileri olacağını kuvvetle ifade edebilirim veya ayrıca başka tip gemilere geçiş yapılabilir. Bu tamamen arz talep ve piyasa şartlarında verilecek kararlara bağlıdır. Sedef Gemi İnşa Tersanesi olarak bu taleplere göre kendimizi daima hazır tutmaktayız. Konteyner gemileri inşa serisinde 1880 teu'luk üçüncü gemi olan İbrahim Dede çok süratli şekilde sefere hazır hale getirilmektedir. Bu gemi kasım ayında sefere çıkacaktır. Uzman arkadaşlarımızın yaptığı piyasa değerlendirmeleriyle geçtiğimiz yıllarda 1155 teu'luk gemilerle başladığımız süreçten günümüzde 1880 teu'luk gemileri seri inşa eden bir tersane haline geldik. Fakat belirttiğim üzere 2500 teu'luk gemilere ve nihayet 5500 teu'luk gemilere doğru bir açılım görmekteyiz. Zaman içersinde kimyasal tanker veya ham petrol tankeri inşaatına yönelmek gibi bir kararı ancak Holding Yönetim Kurulu belirler. Benim bildiğim kadarıyla kısa vadede böyle bir karar yok. Buna karşın daha kompleks gemilere yöneliyoruz. Böylece eğitimi ve yatırımın verimlilik ve geri dönüş yapısını en üst seviyeye çıkartmayı esas alıyoruz. Bu doğrultuda Ro-Ro, ropax gemiler ön plana çıkmaktadır."

Osman Öndeş/Referans

Editör: TE Bilişim