SeaNews Turkey'de yer alan habere göre; Costa Concordia gemisinin kaptanı Francesco Schettino, önceki gün gerçekleştirilen duruşma esnasında talihsiz geminin son dakikada gerçekleştirmeye çalıştığı önleyici manevranın zamanında yapılması halinde geminin kayalıklara çarpmaktan kurtulabileceğini ifade etti. Schettino, bu manevranın doğru yapılamamasında serdümenin hatalı olduğunu söyledi.

13 Ocak 2013 tarihinde Giglio Adasının doğu sahilindeki kayalıklara çarparak yara alan daha sonra da karaya oturan Costa Concordia kazasında 32 kişinin ölümüne sebebiyet vermekle suçlanan kaptan Schettino;  aynı zamanda karaya oturan geminin 4200 yolcusunu bırakarak gemiyi terk etmekle de suçlanıyor.

'Serdümen ters manevra yaptı'

Schettino, geminin tehlilede olduğunu farkettiğini ve iskele alabanda komutu verdiğini ancak serdümenin tam ters manevra yaparak dümeni sancak alabandaya bastığını söyledi. 

Schettino; şöyle dedi: 'Eğer serdümen bu hatayı yapmasaydı, geminin kıç tarafı kayalığa doğru sürüklenmeyecekti ve çarpma da gerçekleşmeyecekti' dedi. 

Soruşturmayı yapanlar, İtalyan kaptanla Endonezyalı serdümen arasında lisan sorunları bulunduğunu ve bunun manevradaki soruna yol açmış olabileceğpini söylediler. Ancak konuyla ilgili yorum yapan bir denizcilik uzmanı ise serdümenin reaksiyon göstermekte gecikmesi ve hatalı manevra yapması halinde bile sonucun değişmeyeceğini söyledi.

İtalyan Amiral  Giuseppe Cavo Dragone, "Serdümen sadece 13 saniye gecikmiş. Bu gecikme olmasaydı da kaza zaten olacaktı" dedi. 

Türk Uzmanlar: "13 saniye uzun bir zaman" 

Serdümenlerin verilen kumandanın tam tersini yapmaları, pratikte sık karşılaşılan bir durum. Bu durumun engellenebilmesi için kumandayı veren köprüüstü ekibinin dümen müşüründen dümenin doğru yöne basılıp basılmadığını kontrol etmesi gerekiyor. Ancak acil durularda saniyelik gecikmenin telafisinin mümkün olmadığı biliniyor.

 DenizHaber'in konuyla ilgili görüşüne başvurduğu denizcilik uzmanları İtalyan Amiralin görüşüyle hemfikir olmadı. 13 saniyenin uzun bir zaman olduğunu belirten uzmanlar, "iskele alabanda komutu daha önce verilebilseydi geminin kıç tarafının savrulması daha erken başlar ve gemi kayalıklara çarpmaktan kurtulabilirdi" değerlendirmesini yaptılar. Sadece 1 metre açıklığın bile çarpmayı engelleyebileceği belirtildi. 

Costa Concordia olayında eğer Kaptan Schettino'nun söylediği doğru ise, serdümenin bir an ters yöne dümen basması gerçekten de geminin kıç tarafının birkaç metre geç hareket etmesine neden olmuş olabilir. Bu da gemiyi kayalara çarpmaktan kurtarabilirdi. 

Ancak; geminin AIS izlerindekayalıklara sürüklenme esnasında geminin doğru manevrayı yaptığı yani dümenin iskele alabandaya basıldığı görülüyordu. Burada serdümenin ilk hatayı yapıp yapmadığı ancak VDR kayıtlarına bakılarak anlaşılabilecek. 

Editör: TE Bilişim