Savaş Gemisi Krizi Büyüyor!

Fransa'nın Ukrayna krizi gölgesinde Rusya'ya iki adet savaş gemisi satması tartışmalara neden oldu.

Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, tartışmalara karşın satış sürecinin devam ettiğini açıkladı. Fransız bakan, satışın devamına gerekçe olarak birçok işçinin durumunun sözleşmeye bağlı olmasını gösterdi. Twitter’da yaptığı açıklamada Fabius, anlaşma üzerinde 2011 yılında uzlaşı sağlandığını ve satış sürecinin devam ettiğini açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna krizi ile beraber satıştan kaygı duyduğunu söylemişti. Putin’in dün İkinci Dünya Savaşı’nda müttefik güçlerin Normandiya'ya asker çıkarmasını anmak için kutlanan D-Day etkinliklerine katılmak için Fransa’ya gitti. Fransız Cumhurbaşkanı Francois Hollande Fransız yapımı Mistral tipi helikopterler için çıkarma-indirme gemisinin Rusya’ya satışı ile ilgili olarak Avrupalı müttefiklerinin eleştirisine hedef olmuştu. Mistral helikopterleri Rusya’nın Kırım’ı işgali sırasında da kullanılmıştı.

1.6 milyar dolarlık anlaşma kapsamında ilk geminin bu yıl teslim edilmesi bekleniyor. Gemilerin Rusya’nın askeri çıkarma kapasitesini arttıracağı belirtiliyor. Obama daha önce bu projenin Fransa'nın işgücüne etkisi açısından önemini bildiğini fakat ara verilmesi için düğmeye basılmasının daha iyi olacağını söylemişti.

Editör: TE Bilişim