İNGİLİZ DONANMA GEMİSİ İKİ SOMALİLİ KORSANI ÖLDÜRDÜ
 
LONDRA - Rus ve İngiliz donanmalarına ait gemilerin Somali'nin kuzeyinde Aden Körfezi'nde korsan teknesine yönelik müdahalesinde İngiliz gemisi iki Somalili korsanı öldürdü.

Reuters'a göre, İngiliz ''Cumberland'' firkateyni, korsanların ateşine maruz kalınca savunma ateşi açtı. Korsanların saldırıda kullandığı Arap ''dov'' teknesinde bir Yemenli de ölü bulundu. Ancak nasıl öldüğü anlaşılamadı. 

Rusya Donanması yetkilisi İgor Dygalo'ya göre, Rusya'nın ''Neustraşimy'' ve İngiltere'nin ''Cumberland'' adındaki firkateynleri, Danimarka bandıralı gemiyi otomatik silahlarla ateş açarak iki kez ele geçirmeye çalışan korsan gemisini engelledi.

Yetkili, korsan geminin Danimarka bandıralı ''MV Powerful'' gemisine yönelik saldırısı üzerine, her iki firkateynden Rus Ka-27 ile İngiliz ''Lynx'' helikopterlerinin kaldırıldığını ve geminin korsanların eline geçmesinin bu sayede önlendiğini belirtti.

Rusya, eylül ayında içinde 3 Rus vatandaşı bulunan Ukrayna bandıralı bir geminin korsanlar tarafından kaçırılması üzerine Rus gemilerini korumak için Somali açıklarına firkateyn gönderdi. Aden Körfezinde Türk gemileri de saldırıya uğradı.

''M/V Yasa Neslihan'' adlı gemi, Kanada'dan aldığı 77 bin ton demir cevherini Çin'e götürmek üzere seyir halinde bulunduğu sırada Somali açıklarında Aden Körfezi'nde 20 kişilik mürettebatıyla 29 Ekim 2008'te korsanlar tarafından kaçırıldı.

''M/V Yasa Neslihan'' gemisinin bağlı olduğu Yasa Denizcilik Şirketi'nin hukuk müşaviri avukat Fehmi Ülgener, korsanlarla görüşmelerinin devam ettiğini bugün bildirdi.

Öteyandan bugün de Hindistan'ın Bombay Limanı'na giden ''Karagöl'' isimli Türk bayraklı gemi Yemen açıklarında korsanlar tarafından ele geçirilmiş, 14 Türk personeli bulunan geminin 4 bin 500 ton kimyasal madde ile Hindistan'ın Bombay Limanı'na gittiği açıklanmıştı. 

Bu yıl, Aden Körfezinde Somalili korsanlar tarafından 81 saldırı gerçekleştirildi, bu saldırılarda çeşitli ülkelere ait 32 gemi kaçırıldı.

 

Editör: TE Bilişim