Savarona önerisi Başkanlar Kurulu gündemine getiriliyor 

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis üyeleri Sayıl Dinçsoy ve Kani Aydoğdu tarafından gündeme getirilen Atatürk'ün Yatı Savarona'nın İzmir'e kazandırılması önerisi önümüzdeki günlerde toplanacak olan Başkanlar Kurulu Toplantısı'nın gündemine geliyor.

EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu, pazartesi günü yapılacak olan Vali Cahit Kıraç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katılacağı Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda "Savarona" projesinin gündeme alınacağını söyledi.

Savarona Yatı'nın İnciraltı'ndaki Deniz Müzesi'nde demirleyerek, ziyaretçilere açılabileceğini belirten Elmasoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da bu projeye destek olmasını istediklerini söyledi. Öte yandan konuyla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başkan Kocaoğlu,

"Sanayicilerimiz, işadamlarımız ve derneklerimiz bir kampanya yapıp Savarona'yı alıyorlarsa buna saygı duyarım. Çok da iyi olur. Ama, benim şahsen böyle bir kampanya başlatmak ne tarzım ne de işim" dedi.

TOBB DEĞERLENDİRİYOR

Armatör Kahraman Sadıkoğlu tarafından işletme hakkı satışa çıkarılan yata birçok yabancı firma ve ülkenin ilgilendiği belirtilirken, Sadıkoğlu yatın Türkiye'de kalması için TOBB'a teklif götürmüştü. TOBB bu ay içinde yapacağı Yönetim Kurulu Toplantısı'nda, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseken tarafından Savarona'yla ilgili hazırlanan raporu değerlendirecek. Değerlendirme sonunda TOBB'un Savarona Yatı'nın işletme hakkını alıp almayacağı kararı verilecek.

EBSO Meclis üyeleri Sayıl Dinçsoy ve Kani Aydoğdu'nun gündeme getirdiği öneri dün gazetelerde yer aldı. Konuyla ilgili açıklama yapan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu, dernek olarak bu fikir üzerinde bir süredir çalıştıklarını belirterek, konuyu pazartesi yapılacak Başkanlar Kurulu'nda gündeme alarak tartışacaklarını kaydetti.

Savarona Yatı'nın İzmir'e yakışacağını, İzmirlilerin de konuya sahip çıkacaklarından hiçbir şüphesi olmadığını anlatan Elmasoğlu, "Başkanlar Kurulu gündeminde konuyu Vali ve Belediye Başkanımıza sunacağız. İzmir'in yöneticilerinin de içinde yer alacağı bir kampanya düzenlenmesini isteyeceğiz.

Kültür Bakanlığı'nın da projeye destek vermesini sağlayarak yatın İzmir'e kazandırılmasını sağlamak istiyoruz. Bu konuda Hükümetin de destek vereceğine inanıyoruz. Yat İzmir'e geldikten sonra İnciraltı'ndaki Deniz Müzesi'ne demirleyerek ziyarete açılabilir. Atatürk'ün manevi değeri olan Savarona, bu sayede İzmir'e artı bir değer kazandırır"dedi.

EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Oğuz Tatış ise Savarona için Türkiye Tanıtma Fonu'ndan destek alınabileceğine dikkat çekerek, Savarona'nın İzmir'e kazandırılmasının İzmir'e ayrı bir cazibe merkezi haline getireceğini kaydetti. Savarona'nın Cumhuriyet Meydanı'nda Heykel'in olduğu yere demirleyebileceğini ve İzmirlilerin ve İzmir'e gelen turistlerin gezebileceği bir müze haline dönüştürülebileceğini açıklayan Tatış,

"Yatın fiyatı yüksek gelebilir ama İzmir isterse hükümetin de desteğiyle bu işin üstesinden gelir. İzmir bu projeyle Türkiye'ye imzasını atar. Zaten Savarona Atatürk'ün hayatında derin izler bırakmış, İzmir'e yakışır. Ben de kişisel olarak bu konuya her türlü katkıyı sağlarım" diye konuştu.

Kocaoğlu: İyi olur ama benim işim değil

Söz konusu kampanya fikrini Sayıl Dinçsoy'la birlikte ortaya atan Kani Aydoğdu, "İzmir, Savarona'yı alacak parayı rahatlıkla toplar. Ben 2 bin dolarla katılmaya hazırım. Yeterki Valilik ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı kampanyayı organize etsin" demişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Vali Cahit Kıraç, dün sabah katıldıkları bir törende konuyla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Kocaoğlu, "Ben şimdiye kadar 1 lira teberrü almadan, bağış toplamadan Büyükşehir Belediyesi'ni idare ettim. Tabii sanayicilerimiz, işadamlarımız ve derneklerimiz bir kampanya yapıp Savarona'yı alıyorlarsa buna saygı duyarım. Çok da iyi olur. Ama benim şahsen böyle bir kampanya başlatmak ne tarzım ne de işim" dedi. Kıraç ise, konuyla ilgili bilgisinin olmadığını dile getirdi.

 

Editör: TE Bilişim