Sarp Sınır Kapısının Modernizasyonu İçin Düğmeye Basıldı

Yap-İşlet-Devret modeli ile TOBB tarafından yapılacak olan Sarp Sınır Kapısının modernizasyon işlemini yapacak olan Gümrük Ticaret ve Turizm A.Ş. TOBB adına teslim anlaşmasını imzaladı.

10 ay içinde tamamlanacak
HOPA-Sarp sınır kapısı 1988 yılından bu yana Gürcistan ve bu ülke üzerinden diğer ülkelere yapılan ithalat-ihracat ve transit ticaretin yükünü çekiyor. Bir binayla başlayan, süreç içerisinde lüzumlu lüzumsuz takviyeler yapılan, trafiğin de yoğunlaşmasıyla birlikte içinden çıkılması çok zor hale gelen Sarp sınır kapısındaki hantal işleyişe artık son veriliyor. Yapımı adeta yılan hikâyesine dönen Modernizasyon projesinde bürokrasiden kaynaklanan gecikmeler ve Gürcistan tarafının kendi Sarpi sınır kapısının da projeye eklenmesi talepleriyle meydana gelen aksamalar projenin hayata geçirilmesini geciktirmişti.

NİHAYET ANLAŞMA İMZALANDI VE İHALESİ YAPILDI

Gümrük Müsteşarlığıyla yapılan anlaşma gereği 4 Ocak 2008 Cuma günü itibarı ile yap-işlet-devret modeliyle modernizasyonu gerçekleştirecek Gümrük Ticaret ve Turizm A.Ş’nin TOBB adına Sarp Sınır Kapısını teslim aldı. İhalesi de yapılan ve müteahhit firma tarafından 10 aylık süre içerisinde bitirilmesi gereken modernizasyonda artık kum saati işlemeye başladı.
Sarp Sınır Kapısının yanı sıra Kapıkule, Cilve gözü, Habur gibi Sınır Kapılarının da içerisinde yer aldığı projeyi yürüten Gümrük Ticaret ve Turizm AŞ’ye ortak olan Hopa Ticaret ve Sanayi Odası bu projenin mimarlarından.
Hopa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Altunsoy resmi sürenin 10 ay olmasına rağmen hava şartlarının müsaade etmesi ve işleyişle ilgili aksaklığa da yer vermeyecek iyi bir organizasyonla idari ve ticari binalar dâhil projenin ana bölümünün haziran sonuna kadar bitirilebileceği ve 2008 içerisinde de Başbakanın da katılımlarıyla bir açılış yapılabileceğini söyledi.
Uzun uğraşlardan sonra artık düğmeye basıldığını belirten Altunsoy Batum Havalimanının ortak kullanım projesinin hayata geçirilmesinden sonra çok önemli bir projenin daha yakın bir zamanda devreye sokulacak olmasından dolayı sevinçli olduğunu ifade ederek “Bu projeler Ülkemiz, Bölgemiz, Artvin’imiz ve Hopa’mız için hayati derecede öneme sahiptir. Hopa’nın bu projeler sonrası her açıdan önemi bir kat daha artacaktır. Şimdi Hopalının bu projelere sahip çıkma zamanıdır. Biz artık Hopa’mız da faaliyet gösteren küçüğünden büyüğüne bütün esnaflarımızdan işadamlarımıza kadar herkes ve her kurumun kendi yapılarını geleceği de düşünerek güçlendirmelerini ve kurumsallaşmalarını istiyoruz. Ticareti artık sadece para kazanma gözü ile değil ülkenin, bölgenin ihtiyaçlarını da düşünerek, istihdam yaratacak yeni yeni girişimler ile güçlendirilip zenginleştirmesinin zamanı geldi. Hopa TSO olarak kapımız herkese açıktır ve her konuda da destek vermeye de devam edeceğiz. Bu projelerin hayat geçirilmesi sürecinde en alt kademeden, en üst kademeye kadar emeği geçen herkese Hopalılar adına gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

Hayati AKBAŞ - DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim