Sarıkamış Harekatı’nda batırılan 3 gemiye anma 
 
SARIKAMIŞ harekatını destelemek amacıyla İstanbul’dan Trabzon’a yiyecek ve askeri malzeme taşırken, Zonguldak’ın Ereğli İlçesi açıklarında 1914'de Rus donanmasınca batırılan 3 sevkiyat gemisi, denize çelenk bırakılarak anıldı.

Törene katılan, batırılan gemilerden Bezm-i Alem’in 4'üncü kaptanı Mehmet İhya’nın oğlu 75 yaşındaki Prof.Dr. Bedrettin Görgün, “Aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen o günü hisseder gibi oldum. Burada bulunmak beni duygulandırdı” dedi.

5 Kasım 1914’te, Sarıkamış Harekatı’na malzeme desteği sağlamak amacıyla İstanbul’dan yiyecek, kışlık giyecek, cephane, askeri araç, 2 uçak ve 2 alay askerle Trabzon’a hareket eden; 6 Kasım’da Ereğli açıklarındaki Kandilli mevkiinde Rus donanmasının bombardımanı sonucu batırılan ve 3 bine yakın askerin şehit olduğu Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemileri için anma töreni düzenlendi.

Batırılan gemilerden birisinin enkazının bulunduğu 5 mil açıktaki Kandilli mevkiinde Karadeniz Bölge Komutanlığı’na ait Oruçreis adlı firkateynde düzenlenen törene, Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Feyyaz Öğütcü, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt, Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Ereğli Belediye Başkanı AKP’li Murat Sesli, askeri personel ve üniversite öğrencileri katıldı.

DENİZE ÇELENK BIRAKILDI

Sarıkamış Harekatı ve 3 geminin batırılmasıyla ilgili bilgi verilmesinin ardından, geminin güvertesindeki törene geçildi. Koramiral Öğütçü, batırılan gemilerin isimlerinin yazılı olduğu 3 çelengi, kalp cerrahı Prof.Dr. Bingür Sönmez ve Prof.Dr. Bedrettin Görgün ile birlikte denize bıraktı. Daha sonra da batan gemiler ile birlikte şehit olan askerler için havaya saygı atışı yapıldı. Ardından da, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt, protokol üyelerine günün anısına birer plaket verdi.

TARİH SAYFALARINDAN PROF.DR. SÖNMEZ ÇIKARDI

3 yıl önce yaptığı araştırma ile 3 sevkiyat gemisinin batırıldığını tarihin gizli kalmış sayfalarından çıkararak bu yıl ikinci anma töreninin düzenlenmesini sağlayan Prof.Dr. Bingür Sönmez, tarihin gizli sayfalarında kalan 3 geminin batırılması ile ilgili yaptığı araştırmayı 3 yıl önce dönemin Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Metin Ataç’a anlattığını belirterek, “Komutanımızın himayelerinde Deniz Müzesi aracılığıyla literatür araştırıldı, incelendi ve bu gemilerin varlığı kanıtlandı. Ve bu gemilerden birisinin bu bölgede enkazı bulundu. Gemilerimiz taşıdığı eşyaları Sarıkamış’a ulaştırabilmiş olsaydı, batırılmamış olsalardı tarih belki bugün daha farklı yazılacaktı. Ben böyle bir anma töreninin düzenlenmesine vesile olduğum için mutluyum” diye konuştu.

BATAN GEMİNİN KAPTANININ OĞLU DA TÖRENDE

Batırılan gemilerden Bezm-i Alem’in 4. kaptanı Mehmet İhya’nın oğlu Prof.Dr. Bedrettin Görgün ise, geminin batırılması sırasında babasının Rusların eline esir düştüğünü ve 6 yıl esir kaldıktan sonra kaçarak Türkiye’ye döndüğünü söyledi. Babasının 1965’de hayatını kaybettiğini kaydeden Prof.Dr. Görgün, şunları söyledi:

“Babam Türkiye’ye döndükten sonra evlenmiş ve ben dünyaya gelmişim. Zaman zaman o gemide olanları, geminin batışını bana anlatırdı. 6 yıllık esirliği döneminde yaşadıklarını anlatırdı. Burada bulunmak beni gerçekten çok duygulandırdı. Aradan onca yıl geçmesine rağmen o günü hisseder gibi oldum.”Tören, Oruçreis fırkateyninin gezilmesiyle sona erdi. (dha)

Editör: TE Bilişim