Sarı Deniz ısınıyor

Kuzey Kore’nin geçen martta batan Güney Kore savaş gemisini torpillediği ortaya çıktı. Suçlamayı reddeden Kuzey Kore ise, “topyekûn savaş” tehdidinde bulundu. Savaş gemisi bir patlamanın ardından batmış, 46 denizci ölmüştü.

Güney Kore’ye ait “Cheonan” isimli savaş gemisinin, geçen mart ayında Sarı Deniz’de batmasından “gemiyi torpilleyen” Kuzey Kore’nin sorumlu olduğu açıklandı. Kuzey Kore, karşılık verilmesi halinde savaş açma tehdidinde bulundu.

26 Mart’ta meydana gelen ve 46 Güney Koreli denizcinin ölümüne yol açan olayla ilgili incelemelerde bulunan uluslararası uzmanlar heyeti, bulgularını dün yayımladı. Raporda, Cheonan gemisinin, Kuzey Kore’ye ait bir denizaltıdan atılan torpido yüzünden parçalanarak battığı belirtildi. Raporda, “(Gemi) Kuzey Kore’de yapılan ve bir Kuzey Kore denizaltısından atılan bir torpidonun gemi dışında patlaması ile batmıştır” tespitine yer verildi. Torpidonun bulunan parçalarının Kuzey Kore’nin geçmişte yurtdışına satmaya çalıştığı torpidolara “mükemmel benzerlik gösterdiği” kaydedildi.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung Bak, Kuzey Kore’den hatasını kabul etmesini istedi ve Pyongyang’a kararlı karşılık verileceğini söyledi.

ABD bulguları onayladı

Kuzey Kore ise suçlamaları reddederek, “Güney Kore’den bir karşılık veya cezalandırma gelirse topyekûn savaş açarız” şeklinde bir açıklama yaptı. ABD, bulguları onayladığını ve Güney Kore’yi kayıtsız şartsız desteklediğini açıkladı. Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton temaslarda bulunmak üzere Japonya, Çin ve Güney Kore’ye gidecek.

NATO da, Kuzey Kore’yi “şiddetle” kınadı. NATO Sözcüsü James Appathurai, Kuzey Kore’yi “uluslararası hukuku açıkça ihlal etmek” ve “ciddi bir tehdit oluşturmakla” suçladı.

 

Geminin batmasına neden olan torpidonun kalıntısı.

Editör: TE Bilişim